Skupina Mercator v devetih mesecih povečala prihodke

Mercator Foto: Anže Petkovšek Mercator trgovina. Foto: Saša Despot Mercator Foto: Žurnal24 Vlom v Mercatorjevo trgovino Foto: Saša Despot Mercator
Skupina Mercator je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 1,6 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je za 2,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Prevrednotenje nepremičnin je na eni strani vplivalo na povečanje kapitala, na drugi pa negativno na poslovni izid. Izguba se je ustavila pri 69 milijonov evrov.
Oglej si celoten članek

Skupina Mercator je v primerjalnem obdobju prihodke v osnovni dejavnosti trgovine na drobno povečala za 3,9 odstotka na 1,3 milijarde evrov. Normaliziran bruto dobiček iz poslovanja je ostal na ravni lanskega v tem obdobju in dosegel 126,3 milijona evrov, so danes sporočili iz Mercatorja.

V devetih mesecih je skupina dodatno znižala zadolženost. Razmerje med neto finančnim dolgom in normaliziranim bruto dobičkom iz poslovanja je na zadnji septembrski dan znašalo 5,3-kratnik, v enakem obdobju lani šestkratnik, torej se je znižalo za 11,6 odstotka.

Foto: Anže Petkovšek Mercator trgovina. V enakem obdobju lani je skupina ustvarila 6,2 milijona evrov čistega dobička, letos pa čisto izgubo v višini 69 milijonov evrov. To je posledica prevrednotenja nepremičnin, ki jo je skupina izvedla konec junija. Prevrednotenje v skladu z mednarodnimi računovodskimi standardi je na eni strani vplivalo na povečanje kapitala iz naslova krepitve vrednosti nepremičnin v višini 23,3 milijona evrov, na drugi pa je negativno vplivalo na poslovni izid.

Neto učinek prevrednotenja 833 nepremičnin v skupini je zmanjšal vrednost nepremičnin za 45,7 milijona evrov, kar predstavlja 4,6 odstotka celotne vrednosti zemljišč, zgradb in naložbenih nepremičnin. Po prevrednotenju na dan 30. junij je njihova poštena vrednost znašala milijardo evrov, so navedli.

Predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić je poudaril, da je skupini s sistematičnim prilagajanjem na vse aktualne izzive uspelo zagotoviti rast prihodkov in s tem utrjevati temelje nadaljnjega razvoja. "Kljub zaprtju določenih dejavnosti in vseh negativnih vplivih zdravstvene krize na vseh trgih je skupina Mercator izpolnjevala vse ključne poslovne in strateške cilje, predvsem pa smo ves čas zagotavljali nemoteno oskrbo in široko ponudbo," je dejal.

Največji trg poslovanja skupine ostaja Slovenija. Družba Poslovni sistem Mercator je beležila rast prihodkov od prodaje v višini 2,9 odstotka in rast prihodkov od prodaje v dejavnosti trgovine na drobno v višini 5,2 odstotka. Čisti dobiček se je v primerjalnem obdobju znižal za nekaj več kot 30 odstotkov na 10,85 milijona evrov.

Največjo rast prihodkov je skupina beležila na trgu Bosne in Hercegovine (3,7 odstotka) in Srbije (3,7 odstotka). Padec prihodkov je zaradi izrazitega upada turistične dejavnosti beležila na trgu Črne gore v višini 14 odstotkov in na Hrvaškem v višini 4,8 odstotka, kjer Mercator deluje le z nepremičninsko dejavnostjo, na katero je prav tako vplivala epidemija covida-19. Foto: Saša Despot Mercator Skupina Mercator je tudi v času krize nadaljevala aktivnosti, ki so ključne za nadaljnji in dolgoročno uspešen razvoj, so zatrdili v Mercatorju in spomnili, da so pri tem v ospredju nadaljevanje projekta gradnje novega logističnega centra v Ljubljani ter širjenje in prenavljanje svoje poslovne mreže.

V devetih mesecih je skupina investirala 22,9 milijona evrov v osnovna sredstva in dezinvestirala 5,6 milijona evrov, ki se nanašajo na odprodajo nepremičnin, naprav in opreme. Skupno je na vseh trgih poslovanja pridobila za lastno dejavnost 16 novih maloprodajnih enot oziroma 7075 kvadratnih metrov novih bruto površin in 4153 kvadratnih metrov velik logistično distribucijski center oz. skladišče v Novih Banovcih v Srbiji.

Skupina Mercator je konec septembra zaposlovala 20.381 ljudi ali 2,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. S tem je še vedno največji zaposlovalec v Sloveniji in eden največjih v regiji.

V septembru je Evropska komisija odobrila prenos skupine Mercator z Agrokorja na skupino Fortenova. Pridobljena so bila dovoljenja vseh pristojnih organov za varstvo konkurence, razen Srbije. V Mercatorju pričakujejo odobritev do konca letošnjega leta. "To je odprlo pot za prenos Mercatorja do konca tega leta, s čimer bo skupina Fortenova z letom 2021 lahko začela delovati na trgu kot enotna regionalna skupina," so zapisali v poročilu o poslovanju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.