Slaba banka gre najprej pred sodnike

Foto: Gregor Katič
Foto: Gregor Katič
Zbiranje podpisov proti slabi banki je za zdaj ustavljeno, saj je DZ izglasoval sklep, da naj o referendumski zahtevi o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank odloči ustavno sodišče. Podpisi sicer doslej deževali.
Oglej si celoten članek

DZ je na današnji izredni seji z 48 glasovi za in 26 proti podprl predlog koalicijskih poslanskih skupin za presojo ustavnosti referendumske zahteve o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. Ustavno sodišče bo tako presodilo, ali bi imela neuveljavitev zakona oziroma njegova zavrnitev na referendumu protiustavne posledice.

Koalicija in opozicija sta v zelo dolgi razpravi - seja se je začela ob 10. uri - s svojimi stališči ostali na ločenih bregovih. Medtem ko so v koaliciji prepričani, da bo ustanovitev slabe banke omogočila kreditiranje in zagon gospodarstva, so v opoziciji opozarjali, da za to obstajajo tudi cenejše rešitve.

Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije je do odločitve sodišča prekinil zbiranje podpisov za referendum. Do četrtka jih je sicer zbral prek 5500. Za razpis referenduma jih mora sicer v 35 dneh zbrati 40.000.

O čem govori zakon

Cilj zakona, ki predvideva ustanovitev t.i. slabe banke, je po mnenju koalicije sprejetje pravne podlage za odpravo kreditnega krča in sprostitev pogojev za izkoriščanje potencialov slovenskega gospodarstva. S tem zakonom se bodo po navedbah koalicije izboljšali pogoji za gospodarsko rast in ohranitev ter ustvarjanje novih delovnih mest.

Skladno s predlogom se bodo slabe terjatve transparentno prenesle na novo družbo in na tej podlagi bo možna ugotovitev odgovornosti za posamezne slabe terjatve. Slabe terjatve se bodo vrednotile oz. odkupovale po pravilih Evropske komisije. V koaliciji poudarjajo, da bo tako preprečen moralni hazard.

Z zakonom je določena tudi kazenska in odškodninska odgovornost za dajanje tistih kreditov, ki niso bili dani na podlagi zakonov ter ostalih predpisov in so bili izven okvira načel bančnega poslovanja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 09:01 25. November 2012.

    dokler so današnji politiki na oblasti ,mislim da se zadeve o slabi banki ne sme potpreti! Res pa je če …

  • 17:14 24. November 2012.

    Pravilno! Slaba banka je namenjena skrivanju tistih kreditov, ki jih država nikoli ne bo dobila vrnjenih.

  • 20:35 23. November 2012.

    Kazenska odškodnina-tega se boji Jankovič,da mu miljone poberejo(ukradene)!Pa še mal v arest ,recimo tako dolgo kot so obsodili Sanaderja !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.