Slaba vest zaradi službe

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Slovenske političarke v primerjavi z moškimi kolegi kažejo bistveno več slabe vesti zaradi neposvečanja družini.
Oglej si celoten članek

Raziskava, ki je bila izvedena pod vodstvom Milice Antić Gaber z ljubljanske filozofske fakultete, je pokazala, da slovenske političarke kažejo bistveno več slabe vesti, ker jim zaradi službenih obveznosti primanjkuje časa za posvečanje družini.

V raziskavi so preučevali usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja med politiki, zajela pa je ministrice in ministre ter poslanke in poslance v prejšnjem mandatu. Z njimi so opravili intervjuje in ugotavljali, kako usklajujejo zasebno in profesionalno življenje, in ali usklajevanje ženskam predstavlja oviro pri ustvarjanju politične kariere. Izsledke so objavili v Teoriji in praksi.

Nujna je podpora partnerja

Po besedah Metke Mencin Čeplak s fakultete za družbene vede ženske v primerjavi z moškimi vstop v politiko pogosteje utemeljujejo s svojo strokovnostjo in ciljem, da nekaj naredijo. Hkrati pa svoje delovanje pogosteje vidijo kot začasno.

Tako ženske kot moški pri vstopu v politiko potrebujejo podporo partnerja, trdi Antić Gaberjeva, vendar na drugačen način. Če ženske v partnerju iščejo čustveno in tudi strokovno podporo, pa moški poleg čustvene podpore potrebujejo, da partner v celoti prevzame skrb za družino.

Soavtorica raziskave Aleksandra Kanjuo Mrčela pa ugotavlja, da ženske pogosteje od svojih moških kolegov prej odhajajo iz službe, a delo nosijo tudi domov. Moški se tudi večkrat odločijo za življenje, ločeno od svojih družin, medtem ko pri ženskah niso zasledili niti enega takega primera.

Izkušnje poslank se ujemajo z raziskavo

Predstavitve izsledkov raziskave se je udeležilo tudi nekaj aktualnih političark in politikov. Poslanka SD Majda Potrata je ocenila, da so ugotovitve podobne njenim stališčem in izkušnjam. Nekdanja poslanka LDS in SD Darja Lavtižar Bebler pa je potrdila, da je za žensko pri vključevanju v politiko zelo pomembno domače okolje, predvsem za tiste z majhnimi otroki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:58 7. Junij 2012.

    (sej so se o tem vendar učili na piz*logiji in ona je s tega področja veliki strokovnjak)<br /><br />Potem taka …

  • 08:57 7. Junij 2012.

    Sam poznam osebno nekaj družinskih terapevtov, ki pravijo, da je v Butalah v zadnjih 10-15 letih prišlo do spremembe na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.