Slabe napovedi: Krivulja se bo obračala vse bolj strmo navzgor

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Reprodukcijsko število se nam bo še povišalo, napovedujejo pri IJS.
Oglej si celoten članek

Inštitut Jožef Štefan v dnevni Prognozi širjenja epidemije covid-19 v Sloveniji piše, da epidemija raste vse hitreje zaradi širjenja novih, bolj kužnih sevov. 

Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,16, ker pomeni, da sto okuženih oseb okuži 116 novih. Tedensko povprečje dnevno potrjenih primerov se giblje okoli 808.

V drugem valu se je do zdaj okužila približno tretjina prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno dva odstotka oz. približno vsak 50. prebivalec.

"Zaradi pričakovanega naraščanja deleža novega bolj kužnega seva bo v prihodnjem obdobju predvidoma naraščalo reprodukcijsko število R in posledično se bodo krivulje obračale vse bolj strmo navzgor," napovedujejo pri IJS. "Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je približno deset dni. Negotovosti teh ocen so velike." 

Vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je na Twitterju danes zapisala, da se nahajamo v začetku tretjega vala. 

Zelo verjetno je, da se bo epidemiološka slika še slabšala in bodo potrebni nadaljnji ukrepi, je dodatno povedala za STA. "Če se bodo številke alarmantno povečevale, se bo skupina sestala že v nedeljo," je napovedala. Sicer pa bo sestanek v ponedeljek, ko bodo razmislili o morebitnih novih korakih za zajezitev epidemije. Do takrat ostajajo v veljavi zdajšnji ukrepi, je poudarila.

 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 09:24 21. Marec 2021.

    Ne razumem : več kot je cepljenih več je okuženih?? Kako gre to skupaj??

  • 08:40 21. Marec 2021.

    Ja seveda, bliže se Velika noč, pa je treba spet ustrahovat prebivalstvo......lažnivci.....pa še interpelacije "niso uspele" in virus to prepozna …

  • 23:50 20. Marec 2021.

    Nazaj bomo uvedli smrtno kazen za vas plačance lažnive, nategune imbecilne! Zadosti je tega, razumete!!!!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.