Slavčevo Julijo našli mrtvo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zgodba o domnevno najbolj znanem volčjem paru v Evropi, volku Slavcu iz Slovenije in italijanski volkulji Juliji, se je, kot kaže, končala tragično.
Oglej si celoten članek

Italijanski lovci so namreč v bližini italijanske Verone našli mrtvo volkuljo, pri čemer sklepajo, da gre za Julijo, so sporočili iz SloWolfa.

Julija in Slavc, ki se je skotil v slovensko-hrvaškem tropu Slavnik in ga zapustil decembra lani, sta ustanovila prvi trop volkov na območju naravnega parka Lessinia, nedaleč stran od Verone. Italijanski mediji so po znani zgodbi o Romeu in Juliji, ki se je odvijala v bližnji Veroni, mlado volkuljo poimenovali Julija.

V italijanskem laboratoriju ISPRA so nato na podlagi neinvazivnega genetskega vzorca volkulje ugotovili, da je Julija italijanskega porekla in da je bil to prvi primer, da sta trop ustanovila volkulja iz italijanske populacije ter volk iz dinarsko-balkanske, katere del so volkovi v Sloveniji.

Odpadla mu je ovratnica

Vendar pa kaže, da se je romanca končala tragično. V bližini parka Lessinia so našli poginulo volkuljo, pri čemer sumijo, da je bila nezakonito ubita. Medtem v skupini SloWolf, ki je volka Slavca spremljala s pomočjo telemetrijske ovratnice, ne vedo, kje je, saj mu je ovratnica s pomočjo avtomatskega mehanizma, ki se sproži po dobrem letu delovanja, ko se izpraznijo baterije, ravno ta teden odpadla.

V Italiji po ocenah živi od 500 do 800 volkov. Legalni odstrel ali drugačno poseganje v populacijo volkov tam ni dovoljeno, so še navedli v ekipi evropskega projekta SloWolf.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.