"Šlo je za sabotažo"

Foto: Žurnal24 protesti študenti dz parlament škoda okna
Predstavniki ŠOS-a so si enotni, da je za izgrede kriva policija. Funkl navaja, da je bil incident zrežiran in da je šlo za sabotažo. Študentje so izgubili zaupanje vanje, meni študentska poslanka.
Oglej si celoten članek
Celotni incident je bil zrežiran. Šlo je za sabotažo.
Marko Funkl

"Od nekaterih udeležencev protesta smo dobili pisma, ki dejansko nakazujejo na to, da so bili incidenti izzvani. Tega zaenkrat še ne moremo potrditi, saj zbiramo slikovni material. Imamo kar nekaj sumov. Nekaj političnih strank in njenih podmladkov ima velik interes, da oslabijo ŠOS," je dejal Marko Funkl, predsednik Zveze študentskih klubov Slovenije (Škis).

Shod prijavile tudi druge skupine
Policija ni bila pripravljena na druge skupine, ki so imele tudi organiziran in celo prijavljen shod. Kako uro, preden smo se iz Prešernovega trga preselili na Šubičevo, je ena izmed teh skupin presenetila policijo in prišla pred parlament, zatrjuje Funkl. 

Policija bi lahko hitreje ukrepala
Funkl nadaljuje, da so bile nekatere poteze policije nerazumljive. "Policija bi lahko posredovala prej. K temu smo jih tudi izrecno pozivali," dodaja.

Predsednik Škisa izpostavi tudi nerazumno potezo policije, saj je ta zaprla Šubičevo ulico, zaradi česar so se ljudje nagnetli. "V dovoljenju iz policije je jasno razvidno, da smo imeli Šubičevo rezervirano za shod."

Odvetnica ŠOS Maja Potočnik je po novinarski konferenci dejala, da bo ŠOS preučil morebitne odškodninske tožbe. Če uspejo izkazati, da je ŠOS objektivno odgovoren za nastalo nasilje, organizacija po njenih besedah od tega ne bo bežala.

Razpustitev ŠOS
Na spletnih straneh se je sicer v četrtek pojavila peticija, ki poziva k ukinitvi ŠOS. Peticijo naj bi v enem dnevu podpisalo več kot 700 podpisnikov. Ti pozivajo k razpustitvi ŠOS ter pripravo novega predloga za študentsko organiziranost v Sloveniji v dogovoru s študenti.

Novinar, ne organizator!

Svet na Kanalu A je včeraj prikazal posnetek posameznika z akreditacijo (za katero se je sprva domnevalo, da jo imajo le organizatorji), kako zažiga smetnjak pred parlamentom. Izkazalo se je, da je v bistvu šlo za novinarja Jaka Tomca, ki je po lastnih trditvah na goreči smetnjak le odvrgel mokro cunjo.

Foto: Žurnal24 Aleksandar Spremo, Katja %C5%A0oba, %C5%A0TUDENTI, DIJAKI
S Šobo težave od izvolitve
"Mislim, da se struktura ŠOS-a ne bo spremenila, bi se pa morala. Šoba bi morala odstopiti. Z njo so težave že od same izvolitve. Ko je bila skupščina ŠOS, je najprej študentski zbor Ljubljana ni želel potrditi, ker ni znala odgovarjati na vprašanja. Ocenili so, da ni sposobna za to mesto. Vedno ponavlja eno in isto. Ko sem ji sama postavila nekaj vprašanj, ni želela odgovarjati oziroma je ponavljala enake odgovore. A predsedstvo je prepričalo določene ljudi, naj jo potrdijo, in tako je vseeno postala predsednica," nam je povedala poslanka ŠOUL, ki se ni želela izpostaviti z imenom in priimkom.

Znotraj ŠOS-a enotni
Zanikajo vsakršna namigovanja o odstopu kogarkoli. "Seveda je ogromno podmladkov, levih in desnih, ki bi radi videli padec ŠOS-a. Med njimi lahko naštejemo tudi nekatere funkcionarje na ŠOUL-u,"dodajajo.

Kot pravi, so poslanci od te skupščine "bolj kot ne proti Šobi, sploh po zadnjih izjavah in nastopih v medijih. Njen odstop ne bi nič spremenil, moral bi odstopiti tudi denimo Elvis Cvikl iz ŠKIS-a. Kaj se to pravi, da 30 let star moški še vedno študira?" se sprašuje.

Konec Šobine "politične kariere"?
Ocenjuje, da sredin dogodek pomeni konec politične kariere predsednice ŠOS, skrbi pa jo tudi za študentske organizacije.

"Študentje so že tako ali tako izgubili zaupanje v organizacije. Strah me je, da nikoli več ne bomo povrnili zaupanja v njih in bo zadeva na koncu res propadla. Vseeno mislim, da je denimo ŠOUL za študente do zdaj naredila veliko."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.