SLO: Največji padec cen avtomobilov

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
Najnovejše poročilo Evropske komisije o cenah avtomobilov kaže, da so se cene avtomobilov v Evropski uniji lani realno nekoliko znižale. Največji padec cen v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Poročilo kaže tudi, da so se cene na enotnem trgu EU tudi zbližale. Hkrati so cene popravil in vzdrževanja ter rezervnih delov kljub gospodarski krizi vztrajno naraščale, in to precej nad stopnjo inflacije.

K razmeroma stabilnim cenam avtomobilov lani so precej prispevale subvencije in spodbude za nakup novega avtomobila, ki so jih mnoge države uvedle za ublažitev posledic gospodarske recesije.

Realne cene avtomobilov za potrošnike, izražene v posameznih nacionalnih valutah, so se lani znižale v 24 od 27 držav članic, na Nizozemskem so bile stabilne, za 7,7 odstotka pa so se povišale v Združenem kraljestvu.

Znižanje realnih cen je bilo še posebej izrazito v Sloveniji (–13,4 odstotka), Litvi (–11,1 odstotka), na Slovaškem (–11 odstotkov), v Romuniji (–10,1 odstotka), na Češkem (–9,4 odstotka), Malti (–9,2 odstotka) in v Bolgariji (–9,1 odstotka).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.