Slovenci hlepimo po nečem novem

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
Volitve so pokazale predvsem, da slovensko volilno telo (spet) podpira predvsem nove obraze. Analitike skrbi, da niti ne vemo, kdo ti obrazi sploh so in kaj bodo delali.
Oglej si celoten članek

Analitik javnega mnenja iz podjetja Valicon Andraž Zorko je po prvih objavah volilnih rezultatov za zurnal24.si povedal, da v resnici niti dobro ne ve, kaj bi povedal. "Malo sem še v šoku. Presenetila me je visoka zmaga Mira Cerarja, ker sem vseeno mislil, da bo nižja. Rezultat je presenetljiv, ker je prehud," pravi in dodaja, da izid nalaga izjemno odgovornost zmagovalcu, katerega stranka je vendarle nastala pred dvema mesecema. "Če so izvoljeni poslanci takšni, za katere niti ne vemo, kdo so, je to precej tvegano," pravi Zorko in doda osebno opazko, da če zmagovalec ob objavi izidov razmišlja o tem, kako bo z enim očesom nocoj gledal nogometno tekmo, ne pa o tem, kako bo naslednje štiri leta vodil državo, je to res zaskrbljujoče.

Politični analitik Matej Makarovič ob tem meni, da se je na nek način ponovno potrdilo, da se na volitvah najbolj izkažejo tisti, ki se še niso uspeli zameriti volivcem. "To iskanje ni nič novega. Na nek način se je še bolj radiklano ponovil vzorec prejšnjih volitev, ko sta se prav tako izkazali dve popolnoma novi stranki, od katerih – zanimivo – nobene več ni v novi sestavi."

Ljudje iščejo odrešenika, pravi Zorko. "Morda so v Cerarju videli novega Drnovška," pravi in pri tem dodaja dejstvoi, da imamo prvič v zgodovini Slovenije levosredinsko ustavno večino. Možne so spremembe ustave. "Kar tudi predstavlja neko skrb. V novih demokracijah to vsekakor ni dobro," pri tem poudari Makarovič.

Skrb tudi glede izjav SDS-a

"Skrbi tudi izjava SDS, da so volitve nelegitimne. S to izjavo državo spuščajo na nivo Ukrajine," meni Zorko. "Ta izjava vsekakor ni na mestu. Stranka bo morala ugotoviti, da je enostavno izgubila."

Makarovič se sicer strinja z oceno, da bo nad temi volitvami ves čas neka senca glede legitimnosti. "Dejstvo je, da kontroverzna sodba zoper Janeza Janšo ni dobila končnega sodnega epiloga, kar je verjetno precejšen problem," meni in dodaja, da to najverjetneje ni v tolikšni meri vplivalo na končni volilni izid, kot pa je pustilo neprijeten okus.

"SDS ni izgubila volitev, izgubila je volivce. Z vsako naslednjo izjavo in gesto pa gredo še v večji propad," meni Zorko, Makarovič pa se ob tem še vpraša, ali bi bilo modro, da bi se SDS umaknila iz delovanja državnega zbora. "Tako je lahko razbrati iz nekaterih njihovih izjav. To vsekakor ni modro, saj bi to pomenilo, da bi bila opozicija še šibkejša. Normalno delujoč državni zbor nujno potrebuje tudi opozicijo"” poudari.

Močna karizma ne zagotavlja uspeha

Uspeh Združene levice za Zorka ni presenečenje, medtem ko Makarovič pravi, da uspeh preseneča v tem smislu, da je stranka dosegla vzpon ravno v zadnjih dneh pred volitvami. “Po drugi strani pa ni pravo presenečenje, saj se nekako ujema s splošnim vzorcem iskanja nečesa novega. Združena levica je namreč celo bolj “nova” od Cerarjeve stranke, ker ta vendarle na nek način pomeni kontinuiteto z LDS.

Medtem ko Združena levica slavi uspeh, je Janković pogorel na celi črti. "On je volitve izgubil že pred dobrima dvema letoma, ko ni uspel sestaviti vlade," pravi Zorko. Makarovič pri tem opravi primerjavo med njim in Bratuškovo, ki sta podobnega političnega izvora. "Jankovič je politična oseba z izrazito politično javno karizmo, ki je Bratuškova ni imela. Je pa po drugi strani očitno, da je Bratuškova iz ozadja izjemno strokovno podprta." Jankoviću brez te podpore še tudi tako močna karizma ni pomagala. "Ja, klavrno, celo smešno je opravil svojo kampanjo pod geslom ‘pošteno’."

Med zmagovalce volitev je šteti še DeSUS, pravi Zorko. "Ja, prišli so do enkrat višjega števila poslancev, stranka je po mojem mnenju “zmagala”. Po drugi strani slavi tudi N.Si, čeprav ne vem, zakaj. Imajo enega poslanca več, kot so ga imeli. Glede na to, kar se je zgodilo s SDS, bi morali imeti vsaj 10 poslancev več," pravi analitik Valicona in ob tem omeni še SD, ki si “lahko sicer šteje za uspeh, da so sploh ostali v državnem zboru".

V grobem so torej te volitve pokazale predsvem, da slovensko volilno telo hlepi po nečem novem. "Če se bo vzorec ponovil tudi na naslednjih volitvah, ne bom prav posebno presečen," sklene analitik Makarovič. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 06:55 14. Julij 2014.

    BRAVO,ZDRUŽENI KOMUNISTI

  • 06:34 14. Julij 2014.

    Polovica je zajebala in bila kaznovana,polovica novih so nedorečeni zelenci.. Štiri leta bodo pripravniki in tako, kot prejšnji PS,DL pogoreli …

  • 23:53 13. Julij 2014.

    Se bojim dragi analitiki da slovenci nismo vedeli tud za že znane politike kaj sploh počnejo v palačah, razen iz …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.