Slovenci: Korupcija narašča

Foto: Žurnal24
Raziskava. Slovenija je po raziskavi o zaznavi korupcije padla za šest mest.
Oglej si celoten članek

Slovenija po rezultatih zadnje raziskave Transparency Internationala, ki meri zaznavo korupcije v javnem sektorju, spada med države, ki so utrpele največji padec ocene na svetu; med 177 državami je zdrsnila za šest mest v primerjavi z lani, in sicer na 43. mesto. Slovenija je tako pristala v družbi Sirije, Libije, Jemna, Španije, Islandije in Avstralije. Raziskava sicer temelji na zaznavi poslovnežev in analitikov o stopnji korupcije v javnem sektorju.

Volje za spremembe ni

Da je korupcija v Sloveniji sistemski pojav, društvo Integriteta in Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) opozarjata že več let. "Politiki s prilagojeno zakonodajo interesnim skupinam vplivajo na naš vsakdan, tako da se krčijo naše pravice. Mi pa jih na koncu spet volimo, čeprav z njimi nismo zadovoljni," opozarja Simona Habič, predsednica društva Integriteta. "Rezultati raziskave so jasen znak vladi in politiki, da se s sprenevedanjem in prelaganjem odgovornosti težave ne bodo rešile," pravijo v društvu in dodajajo, da prave politične volje za spremembe v Sloveniji ni. "Poslanci sprejemajo zakone 'brez jajc', mimo ustave in v neskladju z drugimi zakoni pod vplivom skritih lobističnih interesov," navaja Habičeva.

Glede na raziskavo je sicer letos najmanj korupcije na Danskem in Novi Zelandiji, najslabše pa so se uvrstile države, v katerih je bila nedavno vojna ali še vedno potekajo konflikti; zadnje mesto si delijo Afganistan, Somalija in Severna Koreja.

"Sveder proti korupciji"

"Korupcija je prisotna v vseh državah, kriza pa jo je pri nas le še bolj razkrila," je včeraj dejal Borut Pahor, predsednik države, in dodal, da KPK ne more preganjati korupcije, če nima orodja: "Ne more iti v podzemlje s kavno žličko, potrebuje sveder." Vodstvo KPK je sicer prejšnji teden protestno odstopilo s pojasnilom, da ne more več pristajati na to, da se vprašanje korupcije politizira in da je predmet čistega populizma.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 07:40 5. December 2013.

    Slovenija je na samem korupcijskem vrhu,...čez 20 let ljudje nebodo v dvomu kakor so danes ti naši kupljeni ali prestrašeni …

  • 07:26 3. December 2013.

    In kdo je kriv za korupcijo, politiki, ki smo/ste jih obkrožili na volilnih listih

  • 07:26 3. December 2013.

    In kdo je kriv za korupcijo, politiki, ki smo/ste jih obkrožili na volilnih listih

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.