Slovenci manj pismeni kot večina Evropejcev

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V povprečju ima v Evropi 20 odstotkov petnajstletnikov težave z branjem, v Sloveniji je 21 odstotkov takih, poleg tega pa še številni odrasli.
Oglej si celoten članek

Raziskava Evropske komisije je potekala v 31 državah, saj je vključevala tudi Islandijo, Norveško, Liechtenstein in Turčijo. Čeprav ugotavlja napredek, pa hkrati opozarja, da večina držav še vedno zanemarja ravno najbolj rizične skupine – fante, otroke iz revnejših gospodinjstev in otroke priseljencev. Cilj Evropske unije je zmanjšati delež slabih bralcev iz 20 na 15 odstotkov do leta 2020. Slovenija je med državami, ki bodo morale najbolj pljuniti v roke.

Težava pri učiteljih

Čeprav se države trudijo za dvig branosti in imajo dobre učne načrte, pa Evropska komisija ugotavlja, da bi se morale bolj posvetiti učiteljem, ki te smernice izvajajo v praksi. Le Britanci, Irci in Maltežani ter pet skandinavskih držav imajo v šolah strokovnjake za branje, ki svetujejo ne le učencem, ampak tudi učiteljem.

Podpovprečni po še eni raziskavi

Mednarodna raziskava bralne pismenosti PISA iz leta 2009 prav tako kaže, da smo Slovenci pod povprečjem EU. Tako smo se znašli v družbi s Češko, Slovaško, Litvo, Latvijo, Španijo, Romunijo in Turčijo. Po tej raziskavi se morajo omenjene države, vključno s slovenijo, bolj posvetiti učenju branja pri vseh otrocih. Je pa Slovenija v primerjavi z raziskavo PISA iz leta 2001 močno napredovala.



Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.