Slovenci 'odkrivajo' Gorenjsko

Foto: Žurnal24 "Junijska sezona je bila zaradi slabega vremena katastrofalna, od sredine julija
Črnoglede napovedi pred začetkom poletne turistične sezone se po besedah kranjskogorskih turističnih delavcev ne bodo uresničile, bodo pa zabeležili za okoli deset odstotkov manj nočitev kot lani.
Oglej si celoten članek

Letošnje poletje zaznamujejo krajše bivanje v hotelih in zasebnih sobah, odločanje za počitnice v zadnjem trenutku in manj zapravljivi gostje, po drugi strani pa je razveseljiv podatek, da je na Bledu ter v Bohinju in Kranjski Gori letos precej več slovenskih gostov. V Kranjski Gori so julija zabeležili kar osemdeset odstotokov več nočitev domačih gostov.

Veseli Slovencev
Mirjam Žerjav, direktorica Turizma Kranjska Gora, je povedala, da so bile minuli konec tedna zasedene vse nastanitvene zmogljivosti, v hotelih je na voljo 1400, pri zasebnikih pa 2500 ležišč, in da so z avgustovskim obiskom zelo zadovoljni. "Veseli smo izjemno dobrega obiska Slovencev, ki so bili dosedaj večinoma enodnevni obiskovalci,“ je pojasnila Žerjavova.

 

Tudi na Obali Slovenci

V občini Piran so minuli konec tedna skupno zabeležili 17.276 nočitev oziroma štiri odstotke več kakor v enakem obdobju lani. Nočitev domačih gostov je bilo minuli konec tedna za 27 odstotkov več, tujih pa za sedem odstotkov manj kot lansko leto, kažejo podatki turističnega združenja Portorož. (sta)



Med tujimi gosti je Britancev enako kot lani, italijanskih gostov je več, nemških pa manj kot lani. "Pozna se tudi odprtje hotela Špik v Gozdu Martuljku, ki je bil julija zaseden 80-odstotno,“ je poudarila Žerjavova. Konec tedna pripravljajo Dneve športa in zabave, na katerih se bo zvrstilo več zabavnih prireditev in koncertov, nedelja pa bo v znamenju Kekčevega poletnega dneva za otroke.

S promocijskimi akcijami do gostov
Tudi v Bohinju je za 5 do 7 odstotkov več nočitev slovenskih gostov, število nočitev tujih gostov pa se je zmanjšalo za 20 odstotkov. Med tujimi gosti se je najbolj, za okoli 20 odstotkov, zmanjšal obisk Nemcev in Britancev. V bohinjskih hotelih je na voljo tisoč ležišč, pri zasebnikih okoli dva tisoč, v kampih Zlatorog in Danica pa tisoč kampirnih mest.

Kot je povedala Vida Kovačič iz Turizma Bohinj, naj bi bilo letos za dobrih 10 odstotkov manj nočitev kot lani, so se pa bali, da bo stanje še veliko slabše. Poletno sezono bodo podaljšali z Dnevi pohodništva, ki bodo od 25. septembra do 4. oktobra.

V blejskih hotelih in kampu je bilo julija za 8 odstotkov manj nočitev, avgusta pa za 10 odstotkov več, kot lani. "September bo po napovedih soliden, skrbita pa nas oktober in november. Leto bomo skoraj zagotovo zaključili z manj nočitvami kot lani, kljub temu pa se bojazni o katastrofalno slabem letu ne bodo uresničile. Izpeljali smo tudi več promocijskih akcij v Angliji, Nemčiji in Italiji in pri tem uspeli združiti večino blejskega turističnega gospodarstva, ki je prepoznal pomen skupnega nastopa v času krize,“ je dejala Eva Štravs Podlogar, direktorica Turizma Bled.

In tudi na Bledu so letos zabeležili za 11 odstotkov več slovenskih gostov kot lani, med tujimi prevladujejo Britanci, Italijani, Holandci in Nemci, jeseni pa pričakujejo več japonskih in ameriških gostov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.