Slovenci slabi jedci medu

Foto: Žurnal24 Na čebelarski tržnici v Festivalni dvorani se s svojimi izdelki predstavlja tudi
Festival čebelarstva. V znamenju spodbujanja uživanja medu. Slaba letina.
Oglej si celoten članek

Vsak Slovenec na leto poje le kilogram medu, zato čebelarji, kot je dejal Drago Kotnik, predsednik Čebelarske zveze Gorenjske (ČZG), z dejavnejšim ozaveščanjem ljudi spodbujajo k rednemu uživanju tega zdravega živila.

Temu sta namenjena tudi tretji mednarodni forum o apiterapiji in drugi mednarodni forum o kakovosti čebeljih pridelkov, ki se je včeraj začel v blejski festivalni dvorani. Za obiskovalce so pripravili pokušino sedmih vrst medu in čebelarsko tržnico, na voljo pa so tudi svetovanja strokovnjakov svetovalne službe Čebelarske zveze Slovenije. “Za čebelarje so taki dogodki zelo pomembni zaradi ohranjanja čebel in ozaveščanja ljudi,” je povedal Kotnik.

Medeni obliži zdravijo rane

V Sloveniji je okoli sedem tisoč čebelarjev, od tega v ČZG 740. Lovro Legat, predsednik Čebelarskega društva Bled - Gorje, je pojasnil, da Slovenci na leto pojedo okoli dva tisoč ton medu, kar je malo, vendar je dober obet, saj se je v zadnjih dveh letih prodaja medu v Sloveniji povečala za 20 odstotkov. Letošnja letina medu je bila po Kotnikovih besedah podpovprečna, ker je spomladi izpadla paša na akacijah.

V sklopu festivala bodo danes predstavili učinkovitost medenih obližev za zdravljenje ran, šolarjem pa spregovorili o pomenu čebel za naravo. Festival se bo ob 18. uri končal s srečanjem čebelarjev ČZG ter razglasitvijo naj čebelarja in naj župana; ta naziv bosta prejela Ludvik Božnar iz škofjeloškega čebelarskega društva in žirovniški župan Leopold Pogačar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.