Pred nami le Portugalci in Luksemburžani

Foto: Profimedia
Tretji po porabi vina na prebivalca. Ste vedeli, da ga več uvozimo kot izvozimo?
Oglej si celoten članek

V Sloveniji po podatkih popijemo na leto povprečno 43 litrov vina na prebivalca, kar nas po podatkih Statističnega urada uvršča na tretje mesto v EU. Največ vina v EU proizvede Italija, in tja ga največ izvozi in od tam največ uvozi tudi Slovenija.

Statistični urad je pred Martinovim, ko se na mizi postrežejo različne jedi, od gosi, perutnine, mlincev, rdečega zelja in vina zbral podatke o Martinovi pojedini. 

"V letu 2016 smo v Sloveniji pridelali skoraj 95.000 ton grozdja, iz katerega je bilo proizvedeno dobrih 820.000 hektolitrov vina," pišejo pri Sursu. "Močno prevladujejo bele sorte grozdja in s tem tudi belo vino (skoraj 70 odstotkov). Z vinom smo bili tako v Sloveniji 91-odstotno samooskrbni."

140 ton mlincev in 170 ton rdečega zelja

Perutninskega mesa je bilo lani prirejenega skoraj 65.000 ton, s čimer je bila stopnja samooskrbe 107-odstotna. "Vsak prebivalec Slovenije pa ga je v povprečju porabil približno 30 kg," navajajo pri Sursu. "Zraven omenjenih jedi vedno postrežemo tudi mlince, teh so industrijska podjetja v Sloveniji v letu 2016 prodala za dobrih 320.000 evrov oziroma za okrog 140 ton. V istem obdobju so trgovci od kmetov odkupili blizu 170 ton rdečega zelja." 

Foto: Surs Uvoz in izvoz vina

Cena kakovostnega vina se je v zadnjih 10 letih v trgovini po podatkih Sursa dvignila za več kot 50 odstotkov. 

"V letu 2016 smo za steklenico kakovostnega vina odšteli povprečno 3,05 evre, medtem ko smo v letu 2006 za steklenico prav takega vina odšteli 1,92 evra," piše Surs. "Cena kakovostnega vina je v teh desetih letih nihala; najvišja je bila v letu 2013, ko smo za steklenico takega vina odšteli 3,35 evra. Za kilogram grozdja smo v letu 2016 odšteli 3,45 evra, pred desetimi leti pa tretjino manj (2,62 evra)."

Več vina uvozimo, kot izvozimo

V letu 2016 smo v Slovenijo uvozili nad 13 milijonov litrov vina iz svežega grozdja ali za blizu 13 milijonov evrov. "Največ vina smo uvozili iz Italije, Makedonije in Madžarske," piše Surs. "Izvozili pa smo nekaj nad 4,5 milijona litrov vina iz svežega grozdja, v vrednosti skoraj 14 milijonov evrov. Največ smo ga izvozili v Italijo, Združene države in Avstrijo. V zadnjih letih se je zelo povečal izvoz na Kitajsko, in sicer od leta 2007, ko smo tja izvozili za 91.000 EUR vina, do leta 2016 za skoraj desetkrat."

Foto: Surs Količina zaužitega vina na prebivalca na leto 43 litrov vina letno na prebivalca

V Sloveniji smo v letu 2015 porabili povprečno 43 litrov vina na prebivalca, od tega več kot 68 odstotkov belega. "S to količino smo se uvrstili na tretje mesto v Evropski uniji," pišejo pri Sursu. "Pred nami so bili Portugalci z 48 litri ter Luksemburžani z nekaj več kot 50 litri na prebivalca. Najmanj so ga popili Poljaki, in sicer dobra 2 litra na prebivalca. V celotni Evropski uniji se ga je popilo povprečno 23,9 litra na prebivalca."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.