Slovenci vse bolj verjamejo v Boga

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
S starostjo se posamezniki vse bolj obračajo k veri in Bogu, kaže najnovejša raziskava, v katero so bili vključeni prebivalci iz 30 držav. Slovenija je ena izmed držav, kjer je mogoče opaziti konstantno rast posameznikov v verovanje Boga.
Oglej si celoten članek

Raziskovalci iz raziskovalnega centra v Chicagu NORC so med leti 1991 in 2008 prebivalce v 30 državah po svetu spraševali o stopnji verovanja v Boga. Rezultati so pokazali, da starost v tem primeru igra veliko vlogo, poroča Live Science.

V Boga so tako najbolj verjeli starejši anketiranci. 43 odstotkov anketirancev v starosti 68 let in več je bilo prepričanih, da Bog obstaja, kar je v primerjavi s tistimi, ki so bili stari 27 let in manj dvakrat več (23 odstotkov).

V nekdanji Vzhodni Nemčiji se je medtem za ateiste izreklo kar 52 odstotkov anketirancev, na Filipinih pa le en odstotek.

Še večje razlika je pri vprašanju, ali verjamete v Boga: temu je pritrdilo 84 odstotkov Filipicev in le 8 odstotkov prebivalcev Vzhodne Nemčije.

Najnižji odstotek verovanja v Boga so raziskovalci zabeležili na Japonskem (4 odstotke).

Na splošno sicer velja, da je število ljudi, ki verjamejo v Boga najvišje v državah s katoliško tradicijo.

Za ateiste pa se največ ljudi označuje v severnoevropskih državah, kot na primer v skandinavskih državah in v državah nekdanjega Vzhodnega bloka, z izjemo Poljske.

V času raziskave pa so samo v petih državah zaznali konstatno rast ljudi, ki verjamejo v Boga: Sloveniji, Rusiji, na Japonskem, Zahodni Nemčiji in Izraelu.

Konstatno zmanjševanje ljudi, ki verujejo v Boga, pa je značilno za 16 držav: Avstralijo, Avstrijo, Vzhodno Nemčijo, Veliko Britanijo, Irsko, Nizozemsko, Novo Zelandijo, Severno Irsko, Norveško in Poljsko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 04:40 30. April 2012.

    Prav tako ni zagotovo da t.i. "zakoni karme" sploh obstajajo. Vzorce lahko iščeš tudi če jih ni...

  • 21:45 29. April 2012.

    Zato mamo pa tebe in tebi podobne vodenoglavce,da nas razsvetlijo in prepričajo nasprotnem!Sicer pa spadam med une 13.2%,tko,da ne bi....................................

  • 20:31 29. April 2012.

    Po tvojem komentarju, kako kratek si. čeprav želiš biti duhovit ... bumbar!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.