Slovenec odkorakal s 130 tisoč evri

Foto: Europol
Foto: Europol
Na Europolovi različici adventnega koledarja je nastopil dan, ko so med 24 najbolj iskanimi ubežniki predstavili tudi Slovenca.
Oglej si celoten članek

40-letnega Danijela Borojeviča iščejo zaradi ropa Krekove banke v Celju pred 14 leti. Borojevič je skupaj s sostorilcem nekaj po 14. uri 19. maja 2002 vstopil v poslovalnico banke in z orožjem od uslužbenke zahteval denar.

Od uslužbenke je zahteval, da ga odpelje v trezor in jo prisilil, da je denar zložila v torbo ter ji pri tem grozil s pištolo. S sostorilcem sta pobegnila skozi zadnja vrata banke. Borojevič je ukradel, preračunano v evre, 130.000 evrov gotovine. 

Pri ropu mu je pomagala trojica, poleg moškega, ki je z njim vstopil v prostore banke, še voznik in ena od zaposlenih. Po ropu se je za njim izgubila vsaka sled. Borojevič je tako pristal na Europolovem adventnem koledarju, na katerem je poleg njega še 23 najbolj iskanih ubežnikov. 

Na seznamu najbolj iskanih še en Slovenec

Na evropskem seznamu najbolj iskanih ubežnikov (www.eumostwanted.eu) je sicer več kot 60 kriminalcev – morilcev, ugrabiteljev, teroristov, preprodajalcev mamil in drugih. Vsi so obsojeni ali osumljeni težkih kaznivih dejanj, s katerimi so spremenili življenja svojih žrtev in so na begu pred odgovornostjo in kaznijo.

Slovenska policija je na omenjeni seznam poleg Borojeviča uvrstila tudi Daliborja Pejića, rojenega 3. aprila 1987, ki ga iščejo zaradi kaznivega dejanja neupravičene trgovine s prepovedanimi drogami. 

Od kar je bil konec januarja 2016 objavljen seznam najbolj iskanih ubežnikov v Evropi, je bilo aretiranih že 24 kriminalcev. Do sedaj je bilo devet prijetij neposredno povezanih z medijskimi objavami s seznama najbolj iskanih ubežnikov v Evropi v medijih. 

Slovenija išče 202 osebi

Slovenija ima trenutno razpisani 202 iskanji oseb na mednarodni ravni (mednarodna tiralica in/ali evropski nalog za prijetje in predajo), pravijo na Generalni policijski upravi (GPU). V Sloveniji je bilo leta 2015 prijetih 79 oseb, ki so bile mednarodno iskane in predane tujim varnostnim organom na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo ali izročene na podlagi mednarodnih tiralic. V tujini pa je bilo v letu 2015 prijetih 48 oseb, ki so bile mednarodno iskane s strani slovenskih sodišč in predane ali izročene slovenskim varnostnim organom.

V letu 2016 (podatki veljajo za obdobje od 1. januarja do 20. decembra 2016) je bilo v Sloveniji prijetih 59 oseb, ki so bile mednarodno iskane in predane tujim varnostnim organom na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo ali izročene na podlagi mednarodnih tiralic. V tujini pa je bilo v letu 2016 prijetih 63 oseb, ki so bile mednarodno iskane s strani slovenskih sodišč in predane ali izročene slovenskim varnostnim organom, so sporočili z GPU.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 13:51 22. December 2016.

    Uh, tale Boris O. zgleda da je že na meji psihopatsko-koleričnega razmišljanja.

  • 19:35 20. December 2016.

    saj je janša tudi Šiptar pa kaj zdaj SDS domosrranci nacisti in fašisti ki vse nacije sovražite in hujskate !<br …

  • 19:32 20. December 2016.

    patron ti si pa lastnomaterjebec

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.