Slovenija bo bogatejša za rusko ladjo

Foto: Žurnal24 patria
Predlog ministra za obrambo Karla Erjavca, da bi pri izbiri imena za patrio sodelovali otroci, je sprožil negodovanje med poslanci. Številne pomisleke pa tudi dobava ruske ladje.
Oglej si celoten članek

Minister za obrambo Karl Erjavec je na seji parlamentarnega odbora za obrambo potrdil dogovore z Rusijo o poplačilu klirinškega dolga z vojaško opremo v višini 40 milijonov dolarjev. Dogovori se nanašajo na nabavo raketnega sistema ter ladje, dolžine do 50 metrov, ki bo lahko služila tudi v namene zaščite in reševanja. Minister je v odgovoru na številna vprašanja poslancev med drugim dejal, da bo šlo za večnamensko ladjo, ki bo uporabna tudi za naloge s področja zaščite in reševanja in bo omogočala delovanje potapljačev. Lahko bo pa delovala tudi širše, denimo v Sredozemskem morju pri prestrezanju tihotapljenja mamil. Enako ladjo imajo tudi v Grčiji. Matej Lahovnik (Zares) in Aurelio Juri (SD) sta menila, da je tako velika ladja za slovensko morje preokorna in prevelika in bi bil smotrnejši nakup manjšega, okretnejšega in hitrejšega plovila. Po drugi strani pa je Drago Koren (NSi) prepričan, da gre za dober dogovor, ladja bo denimo prišla prav ob reševanjih v primeru velikih neurij. Odločitev sta pozdravila tudi Josip Bajc (SLS) in Stane Pajk (SDS).

Ali naj šolarji iščejo ime za patrio?

O napovedi ministra za obrambo Karla Erjavca, da bi slovensko ime za oklepno vozilo patria 8x8 poiskali na javnem natečaju, v katerem bi sodelovale tudi osnovne in srednje šole, so del seje parlamentarnega odbora za obrambo njeni člani namenili tudi temu vprašanju. Večina članov se s takšno možnostjo ne strinja, še zlasti nasprotujejo sodelovanju osnovnošolcev pri izbiranju imena za vozilo. Predsednik odbora Anton Anderlič (LDS) je menil, da bi bila takšna akcija, v kateri bi sodelovali otroci, sporna, lahko pa bi šlo tudi za zlorabo otrok. Opozicijskemu poslancu se je pridružil tudi Drago Koren (NSi), ki je možnost, da bi šolajoči se otroci izbirali ime za orožje, označil za nesprejemljivo in nedopustno.

Aurelio Juri (SD) pa je ministra za obrambo pozval, naj odstopi od takšnega postopka in naj ime izbere po drugi poti – brez sodelovanja šol in otrok. Gre za orožje, bojno opremo, ki ne sodi v otroške vrste, je še dejal Juri. Tudi Matej Lahovnik (Zares) pričakuje, da bo minister akcijo nemudoma preklical. Kot oče pa je odločno protestiral proti takšni popularizaciji orožja.

''Ne gre za promocijo nasilja, ampak Slovenske vojske.'' © BOBO

 
''Bolje to, kot da angažiramo agencijo''
Minister za obrambo Erjavec je poslance miril, da gre šele za zamisel, sicer zelo resno zamisel, bodo pa vsekakor še preučili vse vidike in upoštevali usmeritve odbora. Če bi k takšnemu natečaju povabili le dijake in študente, mednarodne konvencije o otrokovih pravicah ne bi kršili, pa tudi slovenske zakonodaje ne, je razmišljal minister. Bolje to kot angažiranje kakšne agencije, je še dejal. Tudi na ministrstvu za šolstvo niso nasprotovali tej ideji. Ne gre za promocijo orožja, vojne, nasilja, temveč promocijo Slovenske vojske, skrbi za nacionalno varnost, domoljubja in miru, je očitke zavrnil Erjavec.

Če se bojite stroškov, vam lahko člani odbora za obrambo brezplačno damo kakšen predlog za ime, je odgovoril Lahovnik, ki se mu zdi sporna tudi udeležba dijakov pri takšnem natečaju. Juriju pa bi se zdelo smiselno, če bi bili v natečaj vključeni študentje obramboslovja in vojaki sami.

Naj pridejo vojaki z Marsa?
Stane Pajk (SDS) pa nasprotno ni videl težav v takšnem prikazovanju dejavnosti vojske in krepitvi njene podobe z namenom pridobivanja novih kadrov. "Če smo se odločili za samostojno državo, je vojska njen sestavni del," je dejal koalicijski poslanec. "Sem domoljub. Tisti, ki se oglašajo, najbrž niso," je bil oster.

"Sem zelo velik patriot in nisem nasprotnik Slovenske vojske," se je odzval njegov koalicijski kolega Koren, ki se mu tak natečaj ne zdi ustrezen. Denar, ki bi ga namenili za izbiro imena, pa raje namenimo promociji Slovenske vojske, je še predlagal.

"Od kje naj pridejo kandidati za vojake? Upam, da ne z Marsa," se je vprašal Josip Bajc (SLS). Takšna akcija v srednjih šolah in med študenti bi lahko bila eden od načinov za pridobivanje novih kadrov, da ne bomo prisiljeni uvažati vojakov od drugje, je še menil.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.