Slovenija idealna država za matere

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Slovenija sodi med sam vrh vseh držav na svetu, kjer je lepo biti mama. Organizacija Rešimo otroke (Save the Children) jo je uvrstila na 12. mesto, s čimer smo prehiteli večino evropskih držav.
Oglej si celoten članek

Eno leto porodniške, višina dohodka v času porodniške, dostopnost kontracepcije, pričakovana življenjska doba žensk, stopnja smrtnosti med porodnicami je le nekaj kazalnikov, ki so Slovenijo uvrstile v vrh med državami, kjer je lepo biti mati. Pri dolžini porodniške so se celo zmotili, saj piše v poročilu, da porodniška v Sloveniji traja 105 dni in ne 365 dni. Prav tako so upoštevali smrtnost med otroki in dostopnost šolanja.

Organizacija Rešimo otroke je v letnem poročilu o materinstvu pred Slovenijo uvrstila le skandinavske države, Novo Zelandijo, Avstralijo, Irsko, Belgijo, Nizozemsko, Veliko Britanijo in Nemčijo. Najlepše je sicer biti mama na Norveškem.

Najhuje je biti mama v Nigeriji

Po pričakovanjih so materam najbolj neprijazne afriške države in države srednjega zahoda, najhuje je v Nigeriji.

V teh državah v povprečju 75 odstotkov žensk rodi brez strokovne pomoči, verjetnost, da bo ženska umrla med nosečnostjo ali porodom, je desetodstotna, verjetnost, da bo otrok umrl pred petim rojstnim dnevom, je 14-odstotna, tretjina otrok je podhranjenih, ženske v teh državah imajo kar 80-odstotno možnost, da bo vsaj en njihov otrok umrl.

Prvi korak za boljše življenje žensk in otrok v teh državah je po mnenju organizacije Rešimo svet, da se posebna pozornost nameni prvim tisočim dnevom v otrokovem življenju: hrani, pa ne samo njegovi, ampak tudi materini, da ima dovolj mleka, da nahrani otroka; šolanju, zlasti šolanju deklic, in varnosti otrok, predvsem v državah, kjer se jih zlorablja za beračenje ali vojake.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:12 8. Maj 2012.

    Haaaaaahahahahahaha XD smešna novica, a nebi tole moralo spadati pod šale, ali pa je prvi april in jaz tega ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.