Slovenija manj konkurenčna

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Še ena uvrstitev Slovenije, ki kaže, da gospodarske razmere še niso v rožnatih časih. Na lestvici konkurenčnosti padli za 10 mest.
Oglej si celoten članek

Lestvico globalne konkurenčnosti je oblikoval Svetovni gospodarski forum. Na vrhu še naprej ostaja Švica. Slovenija je padla za 12 mest in pristala na 57. mestu med 142 državami.

Največjo oviro predstavljajo omejen dostop do finančnih virov, neučinkovita birokracija in toga delovnopravna zakonodaja. Pred Slovenijo se je uvrstila Indija, mesto za njo pa Mehika.

Neučinkovit trg

Kot največje prednosti švicarskega gospodarstva WEF izpostavlja inovacijsko sposobnost, tehnološko razvitost in učinkovitost trga dela. Še posebej dobro ocenjene so švicarske znanstvene in raziskovalne ustanove, dober prenos raziskovalnih dognanj v gospodarstvo in močni raziskovalno-razvojni oddelki v podjetjih.

Slovenija je dobila najboljše ocene za področje višjega izobraževanja in usposabljanja  ter zdravja in osnovnega izobraževanja. Najslabše ocene je Slovenija dobila za učinkovitost trga dela in razvitost finančnega trga.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.