Slovenija mora vrniti osem milijonov

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Evropska komisija je objavila, da mora 14 držav, med njimi tudi Slovenija, v skupno evropsko blagajno vrniti 179,83 milijona evrov neupravičeno porabljenih sredstev za kmetijsko politiko.
Oglej si celoten članek

Največ sredstev, okoli 40 milijonov evrov, morata vrniti Velika Britanija in Poljska, Slovenija pa dobrih osem milijonov evrov.

Nekaj teh sredstev je komisija že izterjala, zato bo finančni vpliv današnjega sklepa v postopku potrditve obračunov znašal približno 169 milijonov evrov. Ta sredstva bodo države vrnile v proračun EU zaradi neupoštevanja pravil ali neustreznih postopkov nadzora nad izdatki za kmetijstvo, so sporočili v Bruslju.

Neupravičena izplačila, napačni izračuni

V primeru Slovenije se popravek predlaga zaradi pomanjkljivosti v identifikacijskem sistemu za zemljišča, vključno z neupravičenimi izplačili, napačnim izračunom sankcij in retroaktivnimi izterjavami zaradi neupravičenih izplačil. Višina je določena pri 8,09 milijona evrov.

Velika Britanija bo morala vrniti 40,4 milijona evrov zaradi pomanjkljivosti v identifikacijskem sistemu za zemljišča in geografskem informacijskem sistemu, pri pregledih na kraju samem ter izplačilih in sankcijah na Škotskem. Med drugim bo morala še 18,6 milijona evrov vrniti zaradi pomanjkljivosti pri dodelitvi pravic.

Več kot 100 revizij

Kot pojasnjujejo v komisiji, so članice pristojne za upravljanje večine izplačil v okviru skupne kmetijske politike, ki se opravijo pretežno prek njihovih plačilnih agencij. Pristojne so tudi za nadzor.

Komisija vsako leto opravi več kot 100 revizij, s katerimi preveri, ali sta nadzor članic in njihovo odzivanje na pomanjkljivosti zadostna. Če med revizijo ugotovi, da država sredstev EU ne upravlja in ne nadzoruje dovolj dobro, da bi lahko zagotovila njihovo ustrezno uporabo, lahko od nje zahteva, naj sredstva vrne.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:41 13. Avgust 2013.

    Avtentična ljubezen kot temelj psihoanalize<br />Svet si ne more več privoščiti Matere cerkve, v kateri moški tako zagnano in v …

  • 17:42 13. Avgust 2013.

    Tale novinar je zguvbljen v vesolju. Slovenija mora vrniti samo 8 miljonov. To SAMO lahko napiše samo kreten , ki …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.