Slovenija na evropskem razpisu do 109 milijonov evrov za drugi tir

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Slovenija je na razpisu Evropske komisije za gradnjo drugega tira dobila dobrih 109 milijonov evrov.
Oglej si celoten članek

Slovenija je na razpisu Evropske komisije Instrumenta za povezovanje Evrope (IPE) z mešanjem finančnih virov (IPE Blending razpis 2017) prejela nekaj več kot 109,26 milijona evrov za gradnjo 7 tunelov na drugem tiru Divača–Koper. Gre za mehanizem Evropske komisije, prek katerega je mogoče dobiti subvencijo za infrastrukturne projekte, ki denimo odpravljajo ozka grla in posodabljajo infrastrukturo.

Na razpis se je 2TDK, družba, ki bo bdela na gradnjo drugega tira, sicer prijavila za evropsko sofinanciranje v višini 163.540.088,00 evro do decembra 2023. A je državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben še pred prijavo na razpis povedal, da pričakujejo, da bi na tokratnem razpisu lahko prejeli med 80 in 100 milijoni evrov.

Skupna vrednost prijavljenih del je sicer znašala 545.133.626 evrov, delež sofinanciranja na razpisu pa je 30 odstotkov od upravičenih stroškov.

Leben je omenjen rezultat označil kot "plod trdega dela" in ob tem tudi povedal, da ker zakon o drugem tiru še vedno ni stopil v veljavo, odobrenih evropskih sredstev ni mogoče črpati. “Z zavlačevanjem se dela gospodarska škoda," je izpostavil še državni sekretar in dodal, da namesto, da bi šli v Sloveniji po referendumu korak naprej, gremo celo kakšen korak nazaj.

Kot je znano, je pobudnik referenduma Vili Kovačič po pritožbi na ustavno sodišče, kjer so ga zavrgli zaradi neizčrpanosti vseh pravnih sredstev, obrnil tudi na vrhovno sodišče. Kovačič se je pritožil zoper poročilo o izidu referenduma, ki ga je Državna volilna komisija (DVK) objavila v uradnem listu, zaradi domnevnih nepravilnosti, ki naj bi po njegovem vplivale na poštenost referendumskega postopka in s tem tudi na izid, ter tudi sklep vlade, s katerim je ta dodelila 97.000 evrov denarja iz proračuna za potrebe vladne strani na referendumu oziroma za promocijo glasovanja za na referendumu.

Vlada je po besedah Lebna danes sprejela odgovor na njegovo pritožbo, zdaj pa ima sodišče 30 dni časa za sprejem odločitve.

Vlada je danes ustanovila tudi projektni svet za civilni nadzor nad izvajanjem projekta izgradnje drugega tira železniške proge Divača–Koper, kar naj bi prispevalo še k večji transparentnosti projekta. Člane bodo iskali z javnim pozivom, projektni svet pa naj bi začel z nadzorom predvidoma februarja.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 07:43 2. December 2017.

    Teh 109 milijončkov bo poniknil v njihove žepe.

  • 17:18 1. December 2017.

    Če je to uspeh v 3 poskusu. 10% investicije?? Drugi transaprentni projekti dobijo neprimerno vec. Če ne bi bila komisarka …

  • 14:31 1. December 2017.

    Zahtevamo strog vpogled in monitoring nad vsakim zapravljenim centom! Vse mora biti dokazano in primerno plačilu storitev ali del.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.