Slovenija na seznamu zamudnic

Foto: Žurnal24
Evropska komisija je izrazila razočaranje nad zamudo pri prenosu evropskih pravil o podeljevanju azila v večini držav članic EU, tudi v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Evropski komisar Franco Frattini meni, da so zamude pri uvajanju tako pomembnih direktiv zaskrbljujoče. © AFP

 
Komisijo je o prenosu teh pravil v svoj pravni red obvestilo šest držav, med katerimi ni Slovenije, saj je Slovenija direktivo v nacionalno zakonodajo že prenesla z zakonom o mednarodni zaščiti 21. novembra, veljati pa bo začela 30 dni po objavi v Uradnem listu. Rok za prenos direktive o azilnem postopku oziroma minimalnih standardih glede postopkov za priznanje ali odvzem statusa begunca v državah članicah EU je potekel 1. decembra.

Evropsko komisijo je o prenosu evropskih pravil v nacionalne zakonodaje obvestilo šest držav, in sicer Bolgarija, Nemčija, Luksemburg, Avstrija, Romunija in Velika Britanija, delno pa so direktivo v svoj pravni red prenesle štiri države – Belgija, Estonija, Francija in Litva.

"Zamuda pri uveljavljanju direktive je zaskrbljujoče sporočilo," je ob tem poudaril evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini . "Ta zamuda je resnično razočaranje, sploh zato, ker se pojavlja v času, ko obstaja močna politična volja za dokončanje druge faze skupnega evropskega azilnega sistema," je še opozoril komisar.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.