Slovenija ne bo dopuščala izjemnih humanitarnih konvojev

Foto: EPA
Foto: EPA
Slovenija bo na schengenski meji s Hrvaško strogo izvajala zakonodajo EU in ne bo dopuščala izjemnih humanitarnih prehodov, kot je to bilo v preteklosti, je danes sporočil premier Miro Cerar.
Oglej si celoten članek

Strožjo politiko do beguncev je premier Miro Cerar naznanil na srečanju z avstrijskim kanclerjem Christianom Kernom v Ljubljani.Cerar napoveduje,  da bo Slovenija, če bodo nastopile izjemne razmere, na meji sprejela izjemne ukrepe začasne narave. "Ne bomo dovolili, da bi nezakonito čez našo schgengensko mejo v EU prehajali migranti. To bomo preprečili na vsak način,"

 

Ministrica: Ukrepi bodo skrajni

"Tranzita migrantov, kot smo ga doživeli lansko jesen, ne bomo tolerirali," je na novinarski konferenci 1. septembra že napovedala  ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. Slovenija bo, če se balkanska migracijska pot ponovno odpre, prisiljena sprejeti skrajne ukrepe, je dejala ministrica, ki ni pojasnila, kakšni bodo skrajni ukrepi.

Opozorila pa je, da so okoliščine so zdaj bistveno drugačne kot ob lanskem migrantskem valu. Sosednje države kot tudi ciljne države zaostrujejo azilno politiko, močne omejevalne ukrepe glede prihoda migrantov izvaja tudi Nemčija. Avstrija krepi nadzor na meji, prav tako nadzor na meji s Srbijo krepi Hrvaška. 

Tri dni pred obiskom kanclerja diplomatska nota Avstriji

Slovenija je  v petek zaradi ukrepov na meji Avstriji predala diplomatsko noto. Na Ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) ocenjujejo, da glede na trenutne razmere mejne kontrole na notranji schengenski meji med Avstrijo in Slovenijo niso upravičene. Dunaju so predlagali tudi ažurno obveščanje glede morebitne postavitve ograj v bližini mejnih prehodov s Slovenijo.

Preberite: Predor skoraj prazen, pred njim dolge kolone

Kot poudarjajo v Mladiki, Slovenija in Avstrija vodita dialog o vseh vprašanjih, povezanih z ukrepi na notranjih mejah schengenskega območja, vendar Slovenija opaža pomanjkanje obveščanja o nekaterih načrtovanih ukrepih Avstrije.

Kern: O ukrepih bomo obveščali

Kancer Kern je med obiskom v Ljubljani zagotovil, da bo Avstrija o svojih morebitnih novih ukrepih, predvsem kar zadeva okrepljen nadzor na svojih mejah, v naprej in pravočasno obveščala sosednje države. Prav tako je dejal, da Avstrija pri reševanju migrantske krize stavi na sodelovanje s sosedami, poroča STA.

Cerar: Meja še ni treba zapirat

Cerar ocenjuje, da trenutno ni potrebe, da bi se meje znotraj schengna zapirale. V primeru, če bi se povečal prihod ilegalnih migrantov, je po njegovem pomembno, da vse članice EU sodelujejo pri zaščiti in nadzoru zunanje schengenske meje.

"Slovenija se ne zapira pred migracijami. Po načelu relokacije in preselitve sprejema mesečno določeno število migrantov, za katere ustrezno poskrbi. Sprejemamo takšno število migrantov, ki ga lahko ustrezno in uspešno integriramo," je še dejal premier Cerar.

"To je krepitev skrajnih stališč!"

Na vladne izjave so se odzvali v nevladnih in humanitarnih organizacijah. Vlado pozivajo k omejitvi poudarjanja varnostnega vidika migracij. S tem se po njihovem mnenju kriminalizira begunce in jih prikazuje kot nevarne, prav tako se povzroča nemir v skupnosti, spodbuja nastanek protibegunsko nastrojenih civilnih pobud ter spodbuja razpihovanje sovražnega govora.

Osredotočenje na varnostna vprašanja samo še spodbuja krepitev skrajnih stališč, ki otežujejo kakršno koli uspešnost integracijskih procesov, krepijo ksenofobijo in sovražni govor, poudarjajo. Od vlade zato pričakujejo, da se bo s strahovi ljudi ob migrantski krizi soočila na razumen način: z identifikacijo teh strahov, s trajnim in dolgoročnim izobraževanjem državljanov ter zagotavljanjem celovitih informacij. Gre namreč za proces, ki sledi svetovnim gospodarskim, podnebnim in demografskim spremembam, so poudarili.

Zato podpisniki poziva vladi predlagajo, da okrepi redno obveščanje javnosti ter še posebej sporazumevanje z lokalnimi skupnostmi in prebivalstvom na območjih, kjer je predvidena nastanitev ljudi, obmejnih območjih ter območjih ob glavnih prometnih povezavah. Pri tem so jim pripravljeni priskočiti na pomoč.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 64

  • 20:57 15. September 2016.

    boji se da ne bo vec dobival cekinov na racun teh cudnih beguncev ,,naj si jih pelje domov da mu …

  • 20:55 15. September 2016.

    res si bogi pelji si te begunce domov punci ce jo imas pa da vidis ljubezen teh junaskih mladcev ,,res …

  • 15:23 15. September 2016.

    vse tole humanitarno zaletavanje je zeloooo bogo ,,veliko teh cudeznih humanitarcev zeloooo dobro zivi na ta racun ,,ne recem za …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.