Slovenija ne bo naslednji Ciper

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekdanji glavni ekonomist Deutshe Bank je Slovenijo uvrstil med tri države evroobmočja, ki so najmanj ranljive.
Oglej si celoten članek

Nekdanji glavni ekonomist Deutche Bank Thomas Mayer se je lotil raziskave in države evroobmočja razporedil glede na to, katera bo prva zaprosila za finančno pomoč.

Mayer je prepričan, da so države članice Evropske monetarne unije določene z naslednjimi  dejavniki: s trgovinsko bilanco, zunanjim dolgom, strukturnim primanjkljajem in velikostjo finančnega sektorja. Glede na anlizo teh dejavnikov je ugotovil, da Slovenija ne spada v skupino ranljivih držav, je povedal za nemški časnik Welt.

Slovenija na tretjem mestu

Po tej metodologiji sta se pred Slovenijo po ranljivosti za krizo uvrstili le Nemčija in Estronija. Za nami so tako Finci, Nizozemci, Avstrijci, prav tako Belgijci in Italijani.

Na repu lestvice so Grčija, Španija, Portugalska, Irska in Ciper. Izpostavil je Francijo, ki se je uvrstila enako visoko kot Španija, ki kljub velikemu dolgu in velikosti bančnega sektorja ni sprejela še nobene večje finančne reforme. (Razporeditev držav na lestvici si lahko ogledate tukaj.)

Slovenija je presenečenje

Slovenijo je označil za presenečenje, kot prednost pa je izpostavil presežek v plačilni bilanci, nizko stopnjo javnega dolga in relativno majhen finančni sektor. Zaradi teh kriterijev se je po njegovi oceni Slovenija uvrstila na odlično tretje mesto.

Na delu so finančni špekulanti

Mayer je prepričan, da je dolg Slovenije še obvladljiv, da pa so na delu finančni špekulanti. Ti so se že lotili Irske, Španije in Cipra.

Kako delujejo? S spodbujanjem špekulacij o domnevnem bankrotu države v medijih povzročajo paniko na mednarodnih finančnih trgih in s tem dvigujejo obrestne mere. Veliko vlogo imajo tudi bonitetne ocene velikih agencij, po katerih se ravnajo vlagatelji.

Če se državi odloči, da zaprosi za posojilo, se mora po takšni oceni zadolžiti precej dražje kot sicer. Ti isti špekulanti potem kupijo dolg napadene države, ki jim mora plačevati veliko višje obresti.

Lahovnik: Če misli resno, naj kupi slovenske obveznice

Lestvica je "too good to be true" (predobra, da bi bila resnična op. a.), je za Finance mnenje Mayerja komentiral Matej Lahovnik. Po njegovem je pomanjkljiva, ker temelji na fiskalnih kriterijih in zunanji trgovinski bilanci, povsem pa zanemarja plitkost slovenskega trga kapitala, težave bančnega sektorja in dejstvo, da so slovenska podjetja tretja najbolj zadolžena v Evropski uniji, takoj za grškimi in latvijskimi, dodaja.

"Lestvica tudi zanemarja, da je Slovenija tisto gospodarstvo v vzhodni Evropi, ki bo tudi letos imelo dvoodstotni upad BDP, medtem ko bodo Poljska, Češka in Slovaška že imeli pozitivno gospodarsko rast, " je še povedal za Finance.

Zato ekonomista poziva, da če on in njegova ekipa resnično verjamejo v analizo, naj potem to pokažejo z nakupom slovenskih obveznic.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 25

  • 23:57 8. April 2013.

    Ej, 2 eura ti bom zaračunal za neumit krožnik, če se še enkrat oglasiš. Gremo spat.

  • 23:50 8. April 2013.

    Točno to. In kaj če se vrli lahovnik moti? Nč hudga pa še kšn procent gor pr obrestih. Bk lahovnikov.

  • 23:48 8. April 2013.

    Uoou, mirko se je razpisu. No pa ko boš spraševal komuniste jih upraši kdaj je blo ustvarjeno to, kar so …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.