Slovenija odprla zračni prostor

Foto: Žurnal24 Do okvare je prišlo na letalu CRJ200. (Foto: Nino Verdnik)
Slovenija je do ponedeljka do 6. ure zjutraj znova odprla svoj zračni prostor. V ponedeljek okrog 8. ure zjutraj nad Slovenijo prihaja nov val vulkanskega pepela. Do 12. ure so odpovedani vsi leti.
Oglej si celoten članek

Če bi se stanje poslabšalo pred šesto uro zjutraj, bi ponovno v določenem obsegu prepovedali zračni promet.
Mirko Komac

"Na ministrstvu za promet smo se za to odločili na podlagi ugotovitev meteorologov in predloga kontrole zračnega prometa Slovenije. Če se stanje ne bo spremenilo, ne bomo prepovedali letenja v slovenskem zračnem prostoru, v kolikor pa bi se oblak vrnil, bomo ponovno omejili letenje," je zatrdil  Mirko Komac, generalni direktor Direktorata za civilno letalstvo na Ministrstvu za promet.

Komac je poudaril, da ne smemo govoriti o zapori zračnega prometa, saj ga lahko v celoti zapre samo vlada na podlagi prvega odstavka 11. člena zakona o letalstvu. "Na podlagi drugega odstavka tega člena pa lahko zaradi ogroženja ljudi in premoženja omejimo ali prepovemo letenje v določenem obsegu. Zato smo tako ukrepali," dodaja.

Kako naprej?
Evropska organizacija za varnost v letalskem prometu (Eurocontrol) bo jutri v sodelovanju z Evropsko komisijo sklicala videokonferenco, kjer bo v prvi točki obravnavano trenutno stanje, v drugi točki pa kakšni ukrepi bi lahko bili sprejeti, da bi zmanjšali izgubo v letalskem prometu, je še zatrdil Komac.

Ob osmi uri nova pošiljka prahu
Oblak vulkanskega pepela je po napovedih meteorologov prešel Slovenijo, je pa pričakovati, da bo v ponedeljek okrog 8. ure zjutraj nad Slovenijo prišel nov val vulkanskega pepela, je dejal prognostik Andrej Hrabar.

Meteorolog dodaja, da islandski vulkan še vedno bruha, vendar pa se glavnina novega vulkanskega prahu pomika proti Švedski in Rusiji in ne proti osrednji Evropi. "Še vedno so ostanki prahu izpred nekaj dni, ki se zadržujejo nad osrednjo Evropo. Kam bo odneslo ta prah, še ni možno natančno predvideti," je zatrdil Hrabar. 

Slovenski zračni prostor je bil sicer od danes dopoldne odprt samo za prelete nad višino 7,6 kilometra oz. 25.000 čevljev, saj se je vulkanski pepel, ki je bil v soboto na višini 10.000 metrov, danes spustil za tri kilometre.

Dežurne telefonske številke Adrie Airways za informacije:
080 13 00
00 386 1 369 1010
00 386 1 239 1912
00 386 1 239 1910

Do 12. ure odpovedani vsi leti
Adria Airways sporoča , da bo čarterske polete, ki so bili planirani preko vikenda, opravila z mariborskega letališča v noči z 18. na 19. april. Zaradi zapore tujih letališč so morali za ponedeljek odpovedati vse jutranje redne polete. Informacijo o jutrišnjih popoldanskih in večernih letih bodo objavili v ponedeljek ob osmi uri zjutraj.

Dnevno do 500 tisoč evrov škode

Adria Airways je zaradi motenj in zaustavitve zračnega prometa od četrtka do danes izgubila milijon evrov. Vsak dan, ko so njena letala na tleh, pa družba izgubi med 400.000 in 450.000 evrov, je v oddaji TV Klub na POP TV povedal Dimitrij Berginc iz Adrie Airways.

Slovenski letalski prevoznik naj bi sicer ob 21. uri objavil vozni red za ponedeljek zjutraj. Ponoči pa naj bi prvo letalo Adrie Airways iz Maribora poletelo proti Egiptu, je dejal Berginc. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.