Slovenija poostrila nadzor na SV Slovenije

Foto: EPA
Foto: EPA
Slovenska policija je poostrila nadzor na severovzhodni meji kjer v naslednjih dneh, po uveljavitvi novih madžarskih ukrepov, pričakujejo večji naval beguncev. O začasnem nadzoru meje za katerega se je odločila tudi Avstrija, pa je, kot pravi notranja ministrica, preuranjeno govoriti.
Oglej si celoten članek

Slovenska policija poostreno nadzoruje mejo na severovzhodu Slovenije, je danes po poročanju Radio Slovenija, povedal državni sekretar notranjega ministrstva Boštjan Šefic.

V soboto ponoči so tik pred mejnim prehodom Šentilj prijeli navečjo skupino pribežnikov doslej. Gre za 21 migrantov iz Iraka in Afganistana, ki jih je v kombiju prevažal voznik iz Romunije. Voznika so priprli, pribežnike pa bodo poslali nazaj na Madžarsko.

Več: V Mariboru ustavili kombi z 21 pribežniki

Kot poroča Radio Slovenija, na notranjem ministrstvu pričakujejo, da bo v Slovenijo v naslednjih tednih pribežalo večje število beguncev. Danes se je ponovno sestala skupina, zadolžena za pripravo na morebiten prihod večjega števila migrantov,  v tednu dni najbrž sledi nov sestanek.

Madžarska zapira mejo, begunci se bodo preusmerili

Meja med Srbijo in Madžarsko bo od jutri skoraj povsem zaprta, Madžarska je na mejo vzdolž Srbije poslala vojsko. Veljati bo začela ostrejša zakonodaja glede prestopov meje, ki za nezakonit vstop v državo predvideva do treh let zaporne kazni. Začasno ograjo na meji s Srbijo bodo nadomestili s štiri metre visoko ograjo iz žične mreže.

Na mejo tudi zapornike

Madžarska si prizadeva zapreti tudi zadnje odprte točke vstopa v državo in je na mejo napotila celo zapornike, ki pri kraju Röszke Foto: EPA madžarska meja postavljajo mrežo prek železniških tirov, ki iz Srbije vodijo na Madžarsko. Tisoči beguncev so v zadnjih dneh za prehod uporabili prav tamkajšnje luknje v mreži.

Begunci se bodo morali še pred prehodom meje registrirali pri madžarskih oblasteh. Uslužbenci migracijskih pisarn bodo na več točkah na meji čakali na morebitne begunce. Na območju bodo tudi človekoljubne organizacije, ki bodo lahko oskrbele begunce. Kdor se ne bo registriral, ne bo mogel vstopiti v državo. Tiste, ki bodo zaprosili za azil, pa naj bi prepeljali v begunski center na Madžarskem, kjer bi morali počakati na določitev o njihovi prošnji.

Foto: EPA avstrija, meja

Čez Hrvaško in Slovenijo

Zaradi zaprtja Madžarske meje se bo balkanska begunska pot preusmerila na zahod, številni begunci naj bi proti Avstriji in Nemčiji potovali čez Hrvaško in Slovenijo. Po zadnjih podatkih notranjega ministrstva ima Slovenija pripravljenih 500 do 600 nastanitev za prosilce za azil, v namestitvenih centrih pa bi lahko sprejeli med dva in tri tisoč ljudi. Največje težave pričakujejo pri zdravstveni oskrbi beguncev.

Predvidenih šest sprejemnih centrov

Za zdaj so predvideli sprejemne centre na vstopnih točkah šestih občin; v Ilirski Bistrici, Črnomlju, Brežicah, Lendavi, Gradu in Podlehniku. Nekaj natančnih lokacij je že določenih in v teh dneh se jih bo pregledalo ter dostavilo potrebno opremo, vendar pa jih ne bodo še dokončno vzpostavili, je pojasnil Šefic. Lokacije centrov se bodo namreč prilagajale migracijskim tokovom, sprejemne centre pa je za osnovno delovanje mogoče vzpostaviti v nekaj urah, je povedal Šefic.Za prevoz ljudi od sprejemnih do nastanitvenih centrov se pogovarjajo s Slovenskimi železnicami.

Foto: EPA nemčija, nadzor, begunci Obstoj Schenghenskega območja pod vprašajem

Zaradi navala beguncev je začasni nadzor na južni meji uvedla Nemčija, sledile so ji Avstrija, Češka, Slovaška in tudi Poljska. V Nemčiji nadzirajo cestni in želežniški promet, zaradi tega nastajajo zastoji. Doslej so zajeli 30 tihotapcev z ljudmi in okoli sto beguncev.

Več:Nemčija, Avstrija, Češka in Slovaška poostrile nadzor na meji

Bo tudi Slovenija uvedla nadzor na meji?

Foto: Mediaspeed.net Vesna Györkös Žnidar Odločitvi Nemčije in Avstrije za začasno uvedbo nadzora na meji za zdaj ne vplivata na razmere v Sloveniji, pravi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

O tem, ali se bo tudi Slovenija odločila za ta ukrep, pa je preuranjeno govoriti, je v Bruslju dejala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Notranji ministri držav EU so se v Bruslju sešli na kriznem sestanku o beguncih. Potrdili naj bi v sklepa o premestitvi 40.000 oseb in sprejeli politični dogovor o premestitvi dodatnih 120.000 oseb iz najbolj obremenjenih držav, ki so trenutno pod nesorazmernim pritiskom.

"Na zasedanje prihajam s pozitivnim sporočilom Slovenije, da je v duhu solidarnosti pripravljena sodelovati tudi v tem projektu," je za STA poudarila ministrica, ki o konkretnih številkah beguncev, ki jih je Slovenija pripravljena dodatno sprejeti, ni želela govoriti.

sergeja.hadner@zurnal24.si
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 30

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.