Slovenija: potresna država brez žrtev

Foto: Žurnal24 April 2009, L'Aquila, potres
12. aprila je minilo 12 let od potresa v Posočju. Zadnje leto smo zabeležili nekaj manjših sunkov. Slovenija je zabeležila že nekaj hudih potresov, a na srečo do zdaj brez smrtnih žrtev.
Oglej si celoten članek

Posočje je prvič huje streslo leta 1976. Nato je sledil hud potres pred dvanajstimi in še eden pred šestimi leti. Pred 12 leti je potres z magnitudo 5,6 stopnje poškodoval več kot štiri tisoč stavb. V prvih 20 urah je sledilo več kot 400 popotresnih sunkov, v naslednjih mesecih prek devet tisoč. Do lani je bilo z nekaj več kot sto milijonov evrov sredstev obnovljenih 1767 objektov.

Naši najhujši potresi
1917 Brežice: magnituda 5,7; intenziteta 8
1956 Ilirska Bistrica: magnituda 5,1; intenziteta 7
1963 Litija: magnituda 4,7; intenziteta 7
1974 Kozjansko: magnituda 4,8; intenziteta 7
1998 Posočje: magnituda 5,6; intenziteta 7–8

Obnova po potresu leta 2004 še traja. Končana naj bi bila do leta 2014, za zdaj pa je bilo za obnovo od predvidenih 68 milijonov namenjenih 28 milijonov evrov.

Letos že 22 močnih potresov
Tamara Jesenko z urada za seizmologijo in geologijo na Agenciji za okolje pravi, da je po potresu v Haitiju pozornost na tovrstne naravne nesreče večja.

"To so vsekakor hudi potresi, a gre za močne potrese v bližini naseljenih območij. Povzročili so številne smrtne žrtve," pravi in dodaja, da se je letos zgodilo že 22 močnih potresov, ki so presegli magnitudo 6,5. "Na Japonskem je bila magnituda 7, ampak na srečo tam ni bilo nobenih žrtev," pravi.

Treba je vlagati v gradnjo. Resda ob potresih ne moremo preprečiti poškodb na stavbah, vendar pa zavarujemo človeška življenja.
Tamara Jesenko

Hudo, a brez smrtnih žrtev
Slovenija spada med zmerna potresna območja. "Tukaj imamo mikro jadransko ploščo, ki počasi rotira. Na njenem severnem delu se ustvarja napetost, tu pa leži slovensko območje. Zgodovinsko gledano smo imeli močne potrese, a ne tako ekstremno močnih, kot je bil denimo v tihomorskem pasu. Ne moremo reči, da smo stoodstotno varni. Dejstvo pa je, da ti potresi v zadnjem stoletju niso zahtevali žrtev oziroma vsaj povečini ne."

Foto: Žurnal24

Italija s pestro zgodovino potresov
Pred kratkim je minilo tudi eno leto od potresa v italijanski L' Aquili, kjer si ljudje še vedno niso povsem opomogli in številni še vedno živijo v šotorih. Ravno Italija ima sicer od naših sosed najbolj pestro potresno zgodovino. "Za Italijo vemo, da ima pogosto zelo močne potrese, ki povzročijo tudi veliko smrtnih žrtev. Veliko bolj je izpostavljen južni del. V Avstriji je bil leta 1348 znan beljaški potres, ki naj bi bil najmočnejši potres na srednjeevropskem območju. Tudi Hrvaška je imela pred nekaj leti močan potres z magnitudo nekaj čez 5."

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.