Slovenija prevzela ladjo Triglav

Foto: Žurnal24 vojaška ladja Trigalv, Sankt Peterburg, krst Foto: Žurnal24 vojaška ladja Trigalv, Sankt Peterburg, krst Foto: Žurnal24 vojaška ladja Trigalv, Sankt Peterburg, krst Foto: Žurnal24 vojaška ladja Trigalv, Sankt Peterburg, krst Foto: Žurnal24 vojaška ladja Trigalv, Sankt Peterburg, krst Foto: Žurnal24 vojaška ladja Trigalv, Sankt Peterburg, krst Foto: Žurnal24 vojaška ladja Trigalv, Sankt Peterburg, krst
Slovenska vojska bo dobila svojo največjo vojaško večnamensko ladjo. V Sankt Peterburgu so namreč slavnostno splavili ladjo Triglav. Krstili so jo s slovensko penino.
Oglej si celoten članek

Slavnostna splavitev je bila ob 11.30 po lokalnem času v sanktpeterburški ladjedelnici Almaz, udeležila pa se je je tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, je povedal tiskovni predstavnik ministrstva Aleš Sila.

Poleg predstavnikov obrambnega ministrstva, ki je naročnik ladje, so na splavitev odpotovali še predstavnica finančnega ministrstva, vojaški vikar, ki je ladjo krstil, in dekanka fakultete za pomorstvo in promet Elen Twrdy, botra ladje.

Slovesnost je z nagovorom odprl generalni direktor ladjedelnice Leonid Grabovets, zatem je imela govor ministrica Jelušičeva, nato pa še guvernerka Sankt Peterburga Valentina Ivanovna Matviyenko, je še pojasnil Sila.

Povedal je, da je običaj, da se ladjo blagoslovi. Zato je v slovenski delegaciji tudi vojaški vikar. Prav tako so s seboj prinesli slovensko penino, saj se ob krstu ladje na njej razlije steklenica penečega vina.

S Triglavom se bo Slovenija glede števila vojaških ladij izenačila s Hrvaško. Več v povezavi.

Po splavitvi in krstu ladje, ki so jo zgradili na stroške klirinških dolgov, so jo tudi poimenovali Triglav. Na ministrstvu so pojasnili, da ime izhaja iz "najpomembnejšega slovenskega državnega simbola", in ker obstaja tudi že ladja Ankaran, so s tem "povezali dva simbola državnega grba".

Ladja je sicer dolga 49 metrov, široka 9,2 metra, med drugim pa je namenjena zaščiti in reševanju na morju. Hkrati je opremljena za iskanje in reševanje ponesrečencev v vseh vremenskih pogojih ter za čiščenje in zajezitev večjih onesnaženj. Posadko ladje bodo sestavljali štirje častniki in 20 podčastnikov ter mornarjev. Privezana bo v Luki Koper, vendar stroški priveza še niso znani.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.