"Slovenija protestira"

Foto: Žurnal24 Žbogar je poudaril, da se Slovenija z ničemer ne odreka ozemlju, na katerem je n
Zunanji minister Samuel Žbogar je zagotovil, da hrvaški ribolovni pravilnik ne more prejudicirati razsodbe arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško.
Oglej si celoten članek

Jožef Jerovšek je v imenu poslanske skupine SDS, ki je zahtevala sklic nujne seje, poudaril, da Hrvaška z zadnjimi enostranskimi dejanji, kot so zemljevidi hrvaškega geodetskega zavoda in novi ribolovni pravilnik, "eklatantno" krši arbitražni sporazum. Iz tega je razvidno, da Hrvaška ne spoštuje dogovora med premierjema Borutom Pahorjem in Jadranko Kosor, niti arbitražnega sporazuma. "Če Hrvaška ne bo umaknila dokumentov, je treba to reševati v okviru njihovega vstopa v EU oziroma razveljaviti arbitražni sporazum," je predlagal Jerovšek.

Zunanji minister Samuel Žbogar je pojasnil, da nobeno enostransko dejanje nima pravnega pomena in ne zavezuje nobene strani v sporu. "Če bi takšna enostranska dejanja ostala neodgovorjena, bi se lahko tolmačila kot tiho privoljenje," je poudaril. Dodal je, da Slovenija ob vseh enostranskih dejanjih Hrvaške protestira.

 

Sporni dogodek pri Hotizi
Miru Petku se zdi škandalozno dogajanje ob nedavni najdbi trupla slovenske državljanke pri Hotizi. Kot je poudaril, je škandal, da lokalni policisti in sodnik ne vedo, kje je državna meja, saj je povsem jasno, katero ozemlje so obvladovali republiški organi 25. junija 1991.

Poslanec SLS Franc Pukšič se sprašuje, kaj vlado drži nazaj, da jasno in glasno ne pove, da v primeru nadaljnjih kršitev Slovenija ne bo več sodelovala pri arbitražnem sporazumu.  

Grims: Hrvati boljši lobisti
Branko Grims (SDS) je menil, da arbitražni tribunal ni sodišče v klasičnem pomenu besede, temveč je primarno politično telo, ki bo upoštevalo realno stanje na terenu. Poudaril je pomen lobiranja, saj naj bi sodišče poskušalo odločitev čim bolj približati stanju na terenu.

S tega vidika so po njegovem mnenju Hrvatje v veliki prednosti pred Slovenijo, saj znajo dobro lobirati in se na področju zunanje politike ne zapletajo v notranjepolitična obračunavanja. Ugled naj bi jim večala tudi dejanja v mednarodni skupnosti, pri čemer je Grims izpostavil hrvaške vojake v Afganistanu, ki se "borijo na prvih bojnih linijah".

"Raje naiven kot paranoičen"
Matevž Frangež (SD) je na očitek o koalicijski naivnosti glede Hrvaške dejal, da je raje naiven kot pa tako paranoičen, kot so nekateri v dvorani. "Ne vem, ali spite s pištolo ob glavi," se je odzval na izjave opozicijskih poslancev. Po njegovih besedah je arbitražni sporazum najboljši mehanizem, ki ščiti interese Slovenije. Poleg tega je izrazil veselje, da sporazuma ni mogoče razveljaviti.

Člani odbora za zunanjo politiko so zavrnili vse štiri sklepe, ki je predlagala poslanska skupina SDS. O dveh novih sklepov, ki ju je predlagala predsednica odbora Janja Klasinc (SD), niso glasovali, ker so opozicijski poslanci sejo protestno zapustili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.