Slovenija se bojuje z vodno ujmo

Foto: Žurnal24 Laško v minulih dneh. (Foto: Mojca Marot) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Spodnje Selo pri Žireh Foto: Žurnal24 Spodnje Selo pri Žireh Foto: Žurnal24 Spodnje Selo pri Žireh Foto: Žurnal24 Spodnje Selo pri Žireh Foto: Žurnal24 Spodnje Selo pri Žireh Foto: Žurnal24 Spodnje Selo pri Žireh Foto: Žurnal24 Spodnje Selo pri Žireh Foto: Žurnal24 Spodnje Selo pri Žireh Foto: Žurnal24 Spodnje Selo pri Žireh Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Poplave v Ljubljani. (Foto: Benjamin Kovač) Foto: Žurnal24 Ljubljana Foto: Žurnal24 Ljubljana Foto: Žurnal24 Ljubljana Foto: Žurnal24 Vič, Ljubljana Foto: Žurnal24 Vič, Ljubljana Foto: Žurnal24 Vič, Ljubljana Foto: Žurnal24 Vič, Ljubljana Foto: Žurnal24 Celje Foto: Žurnal24 Celje Foto: Žurnal24 Celje Foto: Žurnal24 Celje Foto: Žurnal24 Parkirišče v Kopru Foto: Žurnal24 Parkirišče v Kopru Foto: Žurnal24 Poplave, Ajdovščina Foto: Žurnal24 Poplave, Ajdovščina Foto: Žurnal24 Poplave, Ajdovščina Foto: Žurnal24 Poplave, Ajdov%C5%A1%C4%8Dina Foto: Žurnal24 Poplave, Ajdovščina Foto: Žurnal24 poplave, dolenjska Foto: Žurnal24 poplave, dolenjska Foto: Žurnal24 poplave, dolenjska Foto: Žurnal24 poplave, dolenjska Foto: Žurnal24 poplave, dolenjska Foto: Žurnal24 poplave, dolenjska Foto: Žurnal24 poplave, dolenjska Foto: Žurnal24 poplave, dolenjska Foto: Žurnal24 poplave, dolenjska

Your browser doesn’t support HTML5 video

Najhujše razmere v Vipavski dolini. Štajerska avtocesta zaprta, v prestolnici motene povezave. Fiasko ministra Žarniča v Laškem, v akcijo prvi vojaki.
Oglej si celoten članek

Najbolj zaostrene razmere preživljajo Primorci, saj reka Vipava poplavlja tako v zgornjem kot spodnjem toku. Pod vodo sta mesti Vipava in Ajdovščina, nekaj krajev v spodnjem toku je odrezanih od notranjosti.

Visoki obisk na prizadetih območjih
Razmere na Celjskem, kjer je bilo ponoči in dopoldan najhuje, sta si ogledala obrambna ministrica Ljubica Jelušič in okoljski minister Roko Žarnič.

Jutri dopoldan si bo razmere v Laškem ogledal premier Borut Pahor.

Jelušičeva je pojasnila, da je preverila izvajanje dogovorjenih ukrepov, poleg tega pa jo je zanimala tudi usklajenost sodelovanja med različnimi službami. Glede Laškega, kjer so bile posledice povodnji doslej najhujše, Jelušičeva izpostavlja, da bodo potrebne spremembe, ki bodo zagotavljale večjo protipoplavno varnost.

Žarnič: Pogledali smo čez hrib
Marsikoga pa je neprijetno presenetil Roko Žarnič, saj je novinarje in prizadete prebivalce kljub drugačnim napovedim pustil čakati pri vodomerni postaji Arsa pred Laškim.

Policija ljudi poziva, naj ne hodijo v bližino deročih vod, naj si ne hodijo ogledovati poplav, je poudarila Maja Adlešič iz PU Ljubljana.

Ko se je z ekipo v črnem terenskem avtomobilu tja vendarle pripeljal, je po poročanju dopisnice Žurnala24 Mojce Marot le zaokrožil po mestu in ni stopil iz vozila. To je storil zgolj njegov šofer, da se je pri domačinih pozanimal za lokalno pot proti Celju. Kasneje so ga v knežjem mestu novinarji vprašali, če si je ogledal Laško. Žarnič je odvrnil, da je "pogledal čez hrib", čeprav se mu razmere ne zdijo tako hude, kot je to bilo ob prejšnjih poplavah. Vseeno je razmere v mestu ocenil za zelo resne.

Ne hitite k zavarovalnicam
Zavarovalnice oškodovancem svetujejo, naj ne hitijo preveč s prijavo škode, saj bodo prijave sprejemale še tudi v prihodnjem tednu. Ljudem svetujejo, naj zavarujejo vredne predmete, poškodovane pa shranijo in po možnosti fotografirajo nastalo škodo.

OSREDNJA SLOVENIJA

Uspešno reševanje v Ljubljani
V Ljubljani in njeni okolici poplavljajo reke Gradaščica, Ljubljanica, Mali Graben, Horjulščica in Glinščica. Voda se je razlila na običajnih področjih in še v Kozarjah, Kosovem polju, Vrhovcih, Dolgem mostu, ob Cesti dveh cesarjev in Sibiriji. Pod vodo je tudi Rožna dolina. Zaradi poplavljenega vozišča so v Ljubljani zaprte številne ceste. Prebivalci naj ne hodijo ali vozijo po poplavni vodi.

Vreče za zaščito pred poplavami so na voljo na novi lokaciji: Litijska cesta 261, v podjetju KPL.

Na Cesti Dolomitskega odreda se je ena oseba utapljala, vendar so jo gasilci uspeli še pravočasno rešiti.

Brez elektrike 3000 odjemalcev
V Ljubljani so razmere zaostrene zlasti na območju Viča, kjer so številni uporabniki ostali brez električne energije. Marko Piko iz Elektra Ljubljana je za Žurnal24 razmere ocenil za kritične, saj morajo zaradi naraščajoče vode preventivno izklapljati elektriko odjemalcem v pritličjih, poleg tega pa je voda zalila že 14 transformatorskih postaj. Piko ocenjuje, da je brez električne napeljave trenutno kar 3000 odjemalcev.

Ne prezrite galerije in videa današnjega dogajanja.

Na delu so vse razpoložljive ekipe, ki štejejo okoli 450 ljudi. Bralci sicer sporočajo, da na nekaterih območjih ne delajo niti stacionarni telefoni. To potrjujejo tudi na Telekomu Slovenija, vendar natančnih podatkov, koliko naročnikov je trenutno brez linije, še nimajo. Posledice bodo lahko odpravljali šele, ko se bo stanje umirilo. Mobilno omrežje za zdaj deluje brez težav.

Brez elektrike so sicer odjemalci naslednjih transformatorskih postaj (Vir: Elektro Ljubljana, okoli 16.00):

TP Tržaška 90 (Pekarna in Tržaška)
TP Center male obrti (Tržaška)
TP Cesta Dolomitskega odreda
TP Center drobnega gospodarstva (Tržaška)
TP Tržaška 132
TP Avtoline Tržaška (predvsem negospodinjski odjemalci)
TP Kančeva (Tomažičeva, Cerkniška ...)
TP Tomažičeva (Tomažičeva, Reška ...)
TP Malči Belič 9
TP Malči Belič 137
TP Komunalno podjetje (tuja TP)
TP Slikoplesk (ostali odjem in Tbilisijska)
TP Tbilisijska (policijska postaja)
TP Tržaška 287

 

Poleg tega se po Viču širi vonj po nafti. Gasilci so za Žurnal24 potrdili, da je prišlo do izlitja v vodo, informacije še zbirajo. Na Tbilisijsko so sicer začele prihajati vreče s peskom, medtem pa Gradaščica še kar narašča.

ŠTAJERSKA

Zaradi visokega vodostaja Radomlje je štajerska avtocesta med Krtino in Domžalami zaprta v obe smeri. Obvoz je po vzporedni cesti, sporoča PIC.

Prvi alarm ob pol treh
V Laškem trenutno še vedno dežuje, čeprav naj bi deževje popoldan postopoma prenehalo. Vendar se na štabu CZ v Laškem bojijo novega dežja, ki ga vremenski prognostiki napovedujejo za to noč.

Trenutno je tudi še vedno in bo tako ostalo vsaj do ponedeljka, neprevozna glavna cesta med Celjem in Rimskimi Toplicami, v centru Laškega.

"Poplavljene je nekaj sto metrov ceste vse od Thermane oziroma Zdravilišča Laško mimo policijske postaje in kulturnega centra do glavnega križišča, tako da promet skozi Laško ni mogoč. Voda zagotovo še ne bo odtekla, ker je ponoči napovedano novo deževje, pa bo zagotovo ostalo tako do ponedeljka. Pred odprtjem ceste bodo morali namreč gasilci še celotno cestišče sprati in ga pripraviti, da bo lahko promet po njej spet stekel normalno," pojasnjuje Aljaž Krpič.

Celjsko javno podjetje Vodovod-kanalizacija tudi danes poziva uporabnike na območju Celja, Vojnika, Štor in Dobrne, da je treba zaradi kaljenja vodnih virov vso vodo za pitje in pripravo hrane predhodno prekuhati. Ukrep prekuhavanja velja do preklica.
Za novorojenčke, dojenčke in zalivančke do šestega meseca starosti ter za doječe matere in nosečnice pa odsvetujejo uporabo pitne vode iz vodovoda. Za pitje in pripravo hrane omenjenih rizičnih skupin priporočajo uporabo ustekleničene vode. Zaradi zapiranja vodnih virov v Vitanju in povečanega črpanja vode iz črpališč v Medlogu je prišlo namreč do povišanja koncentracij nitratov v pitni vodi. Zaradi povišane motnosti so morali iz uporabe izključiti večje vodne vire.

Nekaj po pol tretji uri zjutraj se je prvič, malo pred sedmo uro zjutraj pa drugič oglasila sirena, ki je opozarjala na nevarnost poplav v Laškem, kjer je v samem centru reka Savinja prestopila bregove in v zgodnjih jutranjih urah povsem poplavila glavno cesto na relaciji Celje–Zidani Most, tako da je samo Laško trenutno odrezano od sveta.

Poplavljeni so tudi vsi podvozi v Laškem, Marijagraški na relaciji Laško–Šentrupert, podvoz pod železniško progo v smeri proti Rimskim Toplicam in podvoz v Debru v smeri Rečice.

Prav tako je voda zalila Thermano Laško, kulturni center, picerijo in policijsko postajo, medtem ko trenutno še ni dosegla stanovanjskih blokov na Rimski cesti, kjer so stanovalci vajeni poplav in so pripravljeni na najhujše.

Na nogah vso noč
Kot je povedal Krpič, namestnik poveljnika štaba za Civilno zaščito (CZ) Laško, so bili gasilci in pripadniki civilne zaščite na nogah vso noč. "Skrbi pa nas napoved, ki tudi za današnji dan in nocojšnjo noč ne obeta nič dobrega," pravi poveljnik štaba za CZ Laško Jože Senica.

Kot je za Žurnal24 povedal Roman Matek, direktor Thermane Laško, imajo za seboj burno in neprespano noč. "Pri nas je zalilo garažo v novem wellness centru, kar smo tudi pričakovali, vendar smo pravočasno evakuirali iz nje vsa vozila. Prav tako je v celoti poplavljen park in kletni prostori zdravilišča. Manjka le še pol metra, da bi voda dosegla pritlične prostore, vendar upam, da se to ne bo zgodilo," trenutne razmere opisuje Matek.

Celje brez protipoplavnih vreč
V Celju največ težav povzroča izredno nepredvidljiv in močno hudourniški potok Hudinja. V Celju je poplavljenih nekaj posameznih odsekov cest in naselij, predvsem v Škofji vasi, na Polulah in v Trnovljah, medtem ko so ostali vodostaji visoki, ne pa kritični.

"Na Polulah smo preizkusili nov protipoplavni sistem, tako imenovani biver. Gre za z vodo napolnjene cevi v dolžini 20 metrov, ki so visoke pol metra, s katerimi se da prekriti določeno lokacijo. Za zdaj nam je s tem sistemom uspelo zadržati Savinjo, da ni poplavila stanovanjskih hiš na Polulah, to je na cesti iz Celja proti Laškemu,"
za Žurnal24 pojasnjuje Danilo Praprotnik, namestnik poveljnika štaba za CZ Celje in hkrati predsednik komisije za oceno škod.

 

 

Skrbi pa dejstvo, da je Celje ta trenutek brez protipoplavnih vreč. "Ljudje so z njimi v preteklosti preveč malomarno ravnali in jih je veliko razpadlo. Prejeli smo jih v štirih kontingentih in izpraznili vse zaloge, tako da ljudem trenutno ne moremo dati niti ene. Z njimi smo jim poskušali pomagati, jih spodbuditi in ravnali samozaščitno. Ocenjujem, da smo jih posameznikom in podjetjem razdelili okoli sedem tisoč. Ker na zalogi nimamo nobene več, smo že dali prošnjo še za en kontingent, vendar je treba vedeti, da te vreče dobimo prazne in jih je šele treba napolniti, kar pomeni precej dela," je še povedal Praprotnik.

Glede razmer v prihodnjih urah Praprotnik ocenjuje, da so zelo nepredvidljive. "Situacija se spreminja na vsake pol ure, zlasti potok Hudinja je nepredvidljiv. Vendar imam informacije, da naj bi Savinja v zgornjem toku upadla za 40 centimetrov in da se bo situacija vendarle umirila," je za Žurnal24 še povedal Praprotnik.

Ogromna škoda v Zagorju
V Zagorju so morali zaradi groženj plazu evakuirati najmanj pet hiš. Voda je zalila tudi tovarne Svea, IGM in Eti ter povzročila ogromno škode. Neuradno je v Zasavju škode za več milijonov evrov. Po poročanju STA bi lahko trajalo celo tri tedne, da bi v Svei znova zagnali proizvodnjo, saj jim je med drugim zalilo popolnoma novo, 1,6 milijona evrov vredno linijo.

"Hidroelektrarna na Dravi ni ustavljena, temveč obratuje z malo manjšim pretokom, z malo manjšo močjo, drugače pa je pretok povprečno okoli 800–900 kubičnih metrov vode. Verjetnosti, da bi se danes ali v naslednjih dneh hidroelektrarna zaustavila, ni. Stanje se je stabilizirano, ne bo nič narobe," so nam povedali v Dravskih elektrarnah.

V Mariboru brez težav
Na širšem mariborskem območju za zdaj zmerno dežuje in večjih težav ni, narasla je reka Dravinja.

Po podatkih Zavoda za zaščito in reševanje Maribor je bilo na območju občine Slovenska Bistrica zalitih 13 kletnih prostorov, še enkrat toliko pa v občinah Hoče–Slivnica, Duplek, Makole, Poljčane, Oplotnica in Rače–Fram, od koder so zaprosili tudi za protipoplavne vreče. Na Ptuju je meteorna voda zalila stanovanjske hiše na Potrčevi ulici, gasilci pa so črpali vodo tudi pred osnovno šolo. Plazenje zemlje je zasulo romarsko pot na Ptujsko Goro. Sicer pa naj bi na tem območju danes padlo do 50 litrov  na kvadratni meter, kar bo za posledico najverjetneje imelo še nekaj zalitih kleti.

SEVERNA PRIMORSKA

V strahu pred nočjo
Naraščajoča reka Vipava v spodnjem toku je predvsem v občini Miren - Kostanjevica poplavila že več kot 40 objektov, je povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za S. Primorsko Samo Kosmač. Odgovorni za zdaj ne vidijo potrebe po evakuaciji, tako da so za zdaj na varno preselili le štiri ljudi iz stanovanjskega objekta v Šmihelu, ki ga ogroža zemeljski plaz . Na severno Primorsko sicer prihaja prva skupina 25 vojakov, ki bodo pomagali na najbolj kritičnih področjih. Miren, Dornberk in Renče so dostopni le s Krasa ali italijanske strani, a so razmere za zdaj stabilne.

Na Ajševici pri Novi Gorici je prišlo zaradi pritiska vode do izlitja večje količine nafte iz hišne cisterne. V Idriji je strela zanetila požar na stanovanjskem objektu na Grilčevi ulici. Zgorel je del ostrešja, hitro so intervenirali tamkajšnji gasilci. Strela je povzročila tudi izpad električnega napajanja v delu Renč.

Občani Nove Gorice in okolice lahko vreče s peskom prevzemajo na Komunali (v Novi Gorici) in v Zaloščah (na Gmajni pri podjetju Gratip).

Hudo v Ajdovščini
Zelo resno je stanje na Ajdovskem. Hubelj znova narašča, klici na pomoč se kar vrstijo. Trenutno je po besedah poveljnika občinskega štaba civilne zaščite Ajdovščina Igorja Benka več kot 50 objektov poplavljenih. Grozi tudi plaz Slano blato, odgovorni se bojijo, da bo voda povsem uničila ribogojnico. Člani tamkajšnje ribiške družine rešujejo, kar se rešiti da. Primanjkuje tudi vodnih črpalk

Obilno deževje je sicer že čez noč na severno primorskem koncu največ težav povzročilo v Ajdovščini, kjer sta bregove prestopila reka Hubelj in potok Lokavšček. Med drugim je voda zalila Srednjo šolo Vena Pilona, kjer so imeli v pritličnih prostorih do pol metra vode, ki je zalila tudi vse računalnike, tako da je ravnatelj Lojze Rekar izrazil bojazen, da bodo ostali brez vse dokumentacije, o višini škode pa ni želel ugibati. Že zjutraj je trideset zaposlenih na šoli reševalo, kar se je rešiti še dalo, in za silo čistilo razdejanje, ki ga je za seboj pustila voda.

S pomočjo čistilnega servisa naj bi jutri prostore dovolj očistili, da bi v ponedeljek pouk lahko stekel, glede na vremensko napoved pa se bojijo še enega poplavnega vala v noči na nedeljo.

Hubelj je pobesnel
Hubelj je pri izviru nad Ajdovščino dobesedno pobesnel in postal v dopoldanskem času prava turistična atrakcija. Kot je povedal poveljnik CZ v občini Ajdovščina, Igor Benko, se je začela  v popoldanskem času voda tam še dvigati in je ob 15. uri že grozila, da bo odnesla zapornico elektrarne. Benko je povedal še, da manjka le še nekaj centimetrov do zalitja ajdovske ribogojnice, kar bi pomenilo 200 tisoč evrov škode. Ajdovščino je zgodaj popoldne obiskala tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič v spremstvu generalnega direktorja uprave RS za zaščito in reševanje Borisa Balanta in si ogledala razmere na terenu ter obljubila pomoč v obliki dodatnih črpalkah. Po Benkovih besedah pričakujejo nove zaplete zaradi narasle v prvi polovici noči, kasneje pa naj bi se razmere nekoliko umirile.

Že čez dan je začela v spodnjem toku naraščati tudi reka Vipava in poplavila ceste med Dornberkom in Volčjo Drago, Bukovico in Renčami, med Renčami in Vrtočami, pri mostu v Mirnu in še kje. V Prvačini je voda premaknila plinohram pri tamkajšnjem kmečkem turizmu, tako da je začel iz ventila uhajati plin in so morali evakuirati prebivalce dveh hiš ter poklicati strokovnjake, ki so odpravili napako.

 

V delu spodnje Vipavske doline, ki spada pod novogoriško občino, je bilo čez dan na terenu 130 ljudi, ki so pomagali pri črpanju vode iz 80 objektov, v popoldanskem času, ko je Vipava nehala naraščati, pa so se posvetili polnjenju dodatnih vreč, da bodo noč pričakali pripravljeni. Kot je povedal poveljnik CZ v Občini Miren - Kostanjevica, Peter Milanič, je v Mirnu in bližnji okolici do popoldneva zalilo nekaj kletnih prostorov, narasla voda pa je začela ogrožati tudi hiše, čeprav ob 15. uri še ni bila tako visoko kot ob zadnjih večjih poplavah decembra lani. Tudi tam se bojijo noči, ko naj bi se deževje, predvsem v prvem delu noči, še okrepilo.

JUŽNA PRIMORSKA

Na Obali nalivi ter močan veter čez noč ter čez dan niso povzročili večjih nevšečnosti. Na kraškem je sicer voda zalila kletne prostore nekaj stanovanjskih hiš. V Kopru je Komunala Koper zaradi napovedanih poplav zaprla najbolj izpostavljen del centralnega makadamskega parkirišča, ki poplavlja ob večjih nalivih. V Piranu pa je zaradi možnosti poplav zunanjega parkirišča Fornače, lastnik garažne hiše Fornače (Kraški zidar) omogočil brezplačno parkiranje imetnikom dovolilnic za parkiranje na zunanjem parkirišču Fornače, v petek soboto in nedeljo.

 

GORENJSKA

Žiri spet ne bodo spale

Žiri se pripravljajo na novo neprespano noč, saj na območju močno dežuje, Poljanska Sora pa je že dosegla nivo, ki ga je imela pred 24 urami. Vodotoki so v porastu, gasilci so v pripravljenosti. Prebivalce Žirov je sicer davi alarm zbudil ob 4. uri zjutraj. V naselju Stare Žiri je Sora ogrožala okoli 90 objektov, 30 jih je poplavila, razmere pa so se čez dan umirile.

Ponoči je bil dostop do Žiri praktično onemogočen, aktiviranih je bilo okoli 130 pripadnikov gasilcev in civilne zaščite. Prebivalce pozivajo, naj prekuhavajo vodo.

Zvečer je v Zalogu v občini Cerklje narasel potok in zalil več hiš, čeprav so ga gasilci poskušali ustaviti s protipoplavnimi vrečami. Gasilci so imeli veliko dela tudi v tržiški občini. Tržiška Bistrica je v Spodnji Preski prestopila bregove, zalila makadamsko cesto, ogrožala stanovanjski blok. V občini je bilo sicer ogroženih tudi več stanovanjskih hiš in podjetje.

 

 

PODRAVJE

Poplavlja Dravinja

Obilno deževje je precej težav povzročilo tudi na območju Podravja. Težave so povzročale zlasti meteorne vode, ki so zalile kletne prostore številnih stanovanjskih hiš in drugih objektov, poplavila pa je tudi reka Dravinja.

DOLENJSKA


S strahom pričakujejo noč
Krka, ki že prestopa bregove, naj bi s pritoki po napovedi začela poplavljati ponoči. V Novem mestu že zdaj s strahom opazujejo Težko vodo na Belokranjski cesti in v ulici Nad milini.

Pitno vodo je potrebno prekuhavati na območju občin: Novo mesto, Strža, Šmarješke Toplice, Škocjan, Mirna Peč, Šentjernej, Semič in v Vinici.

Ta najbolj ogroža hišo Kaburjevih, nekdanji mlin, in prodajalno Mak Gazvoda. Obe poslopji so novomeški poklicni gasilci poskušali zavarovati z dvesto protipoplavnimi vrečami. "Noč pričakujemo s strahom, danes gotovo ne bomo spali," pravijo Kaburjevi, ki se tako visoke in deroče Težke vode v zadnjih dvajsetih letih ne spomnijo. "Dežural bom vso noč, upam, da se najhujše ne bo zgodilo, da nam trgovine ne bo poplavilo," nam je povedal Jože Gazvoda

 

V Žužemberku so gasilci zaradi narasle Krke odstranili vrtno pohištvo s terase gostinskega lokala, v Dragatušu so iz zalite kleti stanovanjske hiše izčrpali vodo, meteorno vodo so črpali tudi šentjernejski gasilci v tamkajšnji industrijski coni, skupaj z delavci novomeškega CGP-ja pa so odstranili podrto drevo, ki se je zagozdilo v most pri Mršeči vasi.

POSAVJE


V Krškem s strahom pogledujejo proti Savi, ki se nevarno približuje cesti in grozi, da bo kmalu zalila Valvasorjevo nabrežje.

Izpred policijske postaje gasilci črpajo velike količine vode. Voda je zalila tudi igrišča ob stadionu, kljubuje mu edino še novo igrišče z umetno travo, ki ga poskušajo zaščititi z vrečami peska. Na Pijavškem polju je Sava zalila travnike in koruzna polja, domačini so morali pred vodo reševati svoje premično premoženje. Zapornice na HE Blanca so dvignjene.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.