Slovenija stopila v bran žvižgačem

Foto: Anže Petkovšek Ministrica za pravosodje, Dominika Švarc Pipan.
Foto: Anže Petkovšek Ministrica za pravosodje, Dominika Švarc Pipan.
Vlada je na današnji redni seji sprejela predlog zakona o zaščiti prijaviteljev oziroma žvižgačev.
Oglej si celoten članek

Kot je razkrila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, je vlada na današnji seji sprejela predlog zakona o zaščiti prijaviteljev oziroma t. i. žvižgačev, "s katerim v slovenski pravni red prinašamo evropsko direktivo o zaščiti oseb, ki prijavijo kršitve prava Evropske unije."

Če bo zakon sprejet, se bo le ta uporabljal za zaščito posameznikov, ki razkrivajo kršitve predpisov v svojem delovnem okolju, tako v javnem kot tudi v zasebnem sektorju. Zakon se nanaša tudi na kršitev vseh drugih predpisov, ki veljajo v Republiki Sloveniji, ne le predpisov Evropske unije. Prav tako se bo uporabljal tudi za anonimne prijave.

Sam sistem zakona naj bi prispeval k preprečevanju kršitev, ki imajo negativne posledice za državo. S tem želi vlada opozoriti, da "družba potrebuje posameznike, ki opozarjajo na kršitve predpisov. Zaradi tega razloga jih je potrebno zaščititi."

Kot je še povedala ministrica, je cilj zakona preprečevati povračilne ukrepe, kot so to odpovedi, premestitve in šikaniranje. Prav tako želijo prijaviteljem zagotoviti pomoč in učinkovito varstvo.

Vzpostaviti želijo notranje in zunanje prijavne poti v podjetjih z več kot 50 zaposlenimi, tako v javnem kot v zasebnem sektorju. Prav tako želijo javno razkriti kršitve in preprečiti povračilne ukrepe. Zakon določa zaščitne in podporne ukrepe žvižgačem. V tem je vključena zaščita pred razkritjem identitete, svetovanje in podpora, "pri povračilnih ukrepih pa tudi pravica do sodnega varstva, pravica do brezplačne sodne pomoči, nadomestilo za brezposelnost, svetovanje in psihološka podpora."

Kot je še dodala ministrica Pipan, bo Komisija za preprečevanje korupcije prav tako nagradila svoje dosedanje izkušnje pri delu z žvižgači, nevladne organizacije pa bodo lahko pod določenimi pogoji tudi pridobile status organizacije v javnem interesu.

1,49 milijarde evrov Sloveniji iz mehanizma za okrevanje bogata finančna injekcija

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 15:37 19. Oktober 2022.

    Torej zahtevamo svobodo Juliana Asanga

  • 15:05 19. Oktober 2022.

    Pravšnji čas, da se sprejme zakon, da bodo žvižgači pojasnili barabije na golobovi energetiki in pri požrtim energetikih.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.