Slovenija toplejša za 1,7 stopinje

Foto: Žurnal24 main Posušena pokrajina.
Foto: Žurnal24 main Posušena pokrajina.
Temperature pri nas se najbolj dvigujejo poleti. Po svetu pozimi.
Oglej si celoten članek

Slovenija se je v zadnjih 50 letih otoplila za povprečno 1,7 stopinje celizija, kar je nad svetovnim povprečjem, pravi Gregor Vertačnik z Agencije RS za okolje. Vzhodni del države se je segrel bolj od zahodnega, posamezni meseci pa so od dolgoletnega povprečja odstopali tudi za pet stopinj Celzija.

Toplejše zime

V večjem delu sveta so se temperature najbolj zviševale v času zime, medtem ko se v Sloveniji temperatura v zadnjih 50 letih najbolj dviguje poleti. Zime pa so se najbolj ogrele na severovzhodu. Jeseni so bile v obdobju 1961 - 2011 sprva postopno hladnejše, od konca 70. let pa beležijo počasen dvig temperature.

Podatke je Vertačnik črpal iz petega poročila medvladnega odbora za podnebne spremembe, katerega objava sovpada z današnjo objavo prvega dela petega velikega poročila IPCC.

Po svetu topleje za skoraj 5 stopinj

Temperature se bodo do konca stoletja zvišale od 0,3 do 4,8 stopinje Celzija, morska gladina pa naj bi se zvišala od 26 do 82 centimetrov, kažejo izsledki petega obsežnega poročila Medvladnega panela za podnebne spremembe (IPCC).

Tanja Cegnar z Agencije RS za okolje je glede poročila izpostavila, da je najbolj črn scenarij podnebnih sprememb izguba ledu na severnem tečaju že proti sredini stoletja. "Pretresljivo je, kako zelo se bo segrel severni del, in sicer tudi za do 10 stopinj. Če se bomo obnašali trajnostno, bomo led lahko celo ohranili," je dejala Cegnarjeva.

"Nobena država ni varna pred spremembami"

Posledica podnebnih sprememb je večanje političnih nestabilnosti, od sprememb je odvisno svetovno gospodarstvo in razpoložljivost energentov, pa tudi širjenje bolezni pri ljudeh in rastlinah, je še izpostavila Cegnarjeva.

Krivi za segrevanje

Znanstveniki so v poročilu napisali, da obstaja kar 95-odstotna prepričanost, da je človek vzrok za polovico segrevanja, zabeleženega zadnjih 60 let.

"Vročinski vali se utegnejo pojaviti pogosteje in trajati dlje. Pričakujemo, da bodo padavinske regije prejele več dežja, suhe pa še manj, a obstajajo izjeme," je napisal Thomas Stocker, sopredsednik raziskovalne skupine.

Panel opozarja, da bo nadaljevanje izpuščanja emisij toplogrednih plinov povzročilo dodatno segrevanje in spreminjanje vseh področij podnebnega sistema. Za obvladovanje teh sprememb bo torej potrebno znantno in trajno zmanjšanje emisij.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 00:10 28. September 2013.

    Samo brez panike. Bo magister matematike Mišo Alkalaj, popoldanski klimatolog in biotehnolog tem neizobraženim klimatologom pojasnil zakaj nimajo pojma.<br /><br …

  • 21:56 27. September 2013.

    Jeeeeeee, Globalno Ogrevanjeee Je Dobra Pozitivna Stvar, in Nima Nič skupnega z Globalnim Onesnaževanjem !!! Zdaj že kar nekaj Tisočletij …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.