Slovenija v likvidnostnem krču

Foto: Žurnal24
Kar 70 odstotkov slovenskih podjetij se sooča z likvidnostnimi težavami, močno se je zmanjšal tudi obseg naročil na domačem trgu.
Oglej si celoten članek

V anketo o likvidnosti slovenskih podjetij, ki jo je že drugič izvedla Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), je bilo vključenih 950 slovenskih podjetij. Kar 40 odstotkov jih pričakuje poslabšanje stanja v prihodnje pol leta, 67 odstotkov pa jih vidi poslabšanje naročil na domačem trgu, je povedala Alenka Avberšek z GZS.

Kot poglavitni problem so podjetja izpostavila neučinkovit sistem izterjave, ki premalo kaznuje dolžnike. Zato na GZS predlagajo spremembe zakonodaje, ki bi bolj zavarovale upnike več pristojnosti podelile izvršiteljem ter s tem pospešile procese izterjave.

Bistveno so se podaljšali tudi plačilni roki, saj že več kot tretjina podjetij plačila prejme v 120 dneh. Do 30 dni znašajo plačilni roki le v dobri petini primerov. Prijela se ni niti jamstvena shema, saj na strani bank ni volje, da bi jo sprejele, predvsem zaradi visokih stroškov in razdrobljenosti avkcij.

Med anketiranimi podjetji jih je za kredit s poroštvom države v okviru jamstvene sheme zaprosilo le deset odstotkov. Od teh jih je skoraj 80 odstotkov odgovorilo, da jamstvena shema ne deluje. Banke pa praviloma dajejo le še kratkoročne kredite, srednje- ali dolgoročni kredit je dobila le približno polovica tistih, ki so zanj zaprosili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.