Slovenija v srcu Herata

Foto: Žurnal24 Srečko Zajc, prvi slovenski civilni strokovnjak v Afganistanu
"Sem prvi in edini slovenski civilni strokovnjak v Afganistanu, a prepričan, da ne zadnji," je dejal Srečko Zajc, nekdanji generalni sekretar Rdečega križa.
Oglej si celoten članek

Slovenija bo okrepila posebno obliko mirovnega sodelovanja v tujini. Gre za civilne strokovnjake, kot je Srečko Zajc, nekdanji generalni sekretar Rdečega križa, ki dela na misiji v Afganistanu.

Obmejna preventiva?
Civilni funkcionalni strokovnjaki smo usposobljeni, da razumemo tako vojaško kot civilno okolje. Delujem pod italijanskim poveljstvom, kjer so me glede na to, da sem najstarejši in imam pestre življenjske izkušnje, izbrali za svetovalca na področjih, kot sta sodelovanje s civilno družbo in univerzo.

Kakšno je sodelovanje Slovenca z Afganistanci?
Sporazumevamo se v angleščini prek tolmačev. Za vsako informacijo je treba preveriti, ali sta obe strani sporočilo enako razumeli. Sicer pa Afganistanci presenečajo – na sestanek pridejo vedno, dogovorjenega se držijo.

Po čem vas poznajo?
Na nacionalni televiziji v Heratu smo s sredstvi Republike Slovenije zgradili studio. Za 1300 dolarjev je to eden od najsodobnejših studiev. Ob odprtju je bil neposredni prenos in naslednji dan so se mi Afganistanci v naši bazi zahvaljevali. Slovenija je s tem stopila v srca Herata.

Kako komunicirate z družino?
Skype je rešitelj družinskih odnosov; to tehnologijo bodo morali začeti uporabljati za povezovanje drugih ustanov. Vsake toliko izvedemo videokonferenco z deklico, ki se v Italiji zdravi zaradi nenavadne oblike raka, in njeno družino, ki so nomadi in gojijo drobnico. Sodobno tehnologijo uporabljamo tudi v take namene.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.