Sloveniji grozi denarna kazen

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Evropska komisija je Sodišče EU pozvala, naj Sloveniji zaradi nespoštovanja evropskih pravil o javnih naročilih na področju obrambe naloži denarno kazen.
Oglej si celoten članek

Komisija za Slovenijo predlaga okoli 7.000 evrov kazni od dneva sprejetja pritrdilne sodbe do dneva, ko jo bo obvestila, da je pravila v celoti prenesla v nacionalno zakonodajo. Evropska komisija se je za postopek na Sodišču EU odločila, ker Slovenija ni v celoti izvedla direktive o naročanju orožja, streliva in vojaških sredstev ter povezanih gradenj in storitev za obrambne namene ter naročanju občutljivega blaga, gradenj ali storitev za varnostne namene.

Direktiva je bila sprejeta avgusta 2009 in članice EU bi jo morale v svoje zakonodaje prenesti do 20. avgusta 2011. Poleg Slovenije gredo na sodišče tudi Poljska, Nizozemska in Luksemburg. Te tri države niso komisiji priglasile še nobenih nacionalnih izvedbenih ukrepov, Slovenija pa je priglasila le sprejetje dela zahtevanih določb. Celotna izvedba direktive v vseh članicah unije je po besedah komisije pomembna, da bi podjetja in davkoplačevalci v celoti uživali prednosti lažjega dostopa do bolj odprtega in preglednega vseevropskega obrambnega trga.

Komisija za Poljsko predlaga okoli 70.500 evrov denarne kazni, za Nizozemsko okoli 57.300, za Luksemburg 8.320, za Slovenijo pa 7.038,72 evrov, in to od dneva sprejetja pritrdilne sodbe sodišča do dneva, ko bodo države komisijo obvestile, da so pravila v celoti prenesle v svoje zakonodaje. Končno odločitev bo seveda sprejelo sodišče.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • zic
    17:02 27. September 2012.

    mat kurja naj nehajo srat...kr skoz bomo mi neki žveli tale EU....kaj smo bli brihtni, da smo sploh del te …

  • 16:24 27. September 2012.

    Kazen naj plača vlada RS in njeni ministranti iz svojega žepa!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.