Sloveniji kazen zaradi sodnih zaostankov

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Zaradi sodnih zaostankov mora Slovenija znova plačati odškodnino. Tožbo je tožnica vložila, ker slovenska sodišča desetletja niso odločila o višini odškodnine za leta 1970 nacionalizirano hišo.
Oglej si celoten članek

Sodišče je razsodilo, da je Slovenija kršila 6. in 13. člen evropske konvencije o zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Šesti člen določa pravico do poštenega sojenja v razumnem roku, 13. člen pa pravico do učinkovitega pravnega varstva na domačih sodiščih. Zato mora tožnici izplačati 12 tisoč evrov odškodnine.

Sodišče je zavrnilo argument Slovenije, da tožnica v Sloveniji ni izkoristila vseh pravnih sredstev. Tožnica je primer prevzela, potem ko je prvotni tožnik, njen oče, leta 2008 umrl, ne da bi po 37 letih doživel, da bi slovenska sodišča odločila o odškodnini.

Sodišče v Strasbourgu je ob tem izrazilo presenečenje nad dejstvom, da čeprav je leta 2007 v Sloveniji začel veljati zakon o varstvu pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja, v postopku ni prišlo do bistvenega napredka in je še vedno na prvi stopnji.

Zaradi določila v zakonu, da je zahtevo za odškodnino zaradi sodnih zaostankov mogoče zahtevati šele po koncu sodnih postopkov, pa tožnik in njegova naslednica nista mogla vložiti niti zahteve za pravično zadoščenje, sodišče med drugim navaja v razsodbi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.