Slovenijo ogroža nezakonito orožje

Foto: Žurnal24 "Na trgu je veliko nelegalnega orožja," opozarja Peter Umek.
"V Sloveniji je razmeroma strogo urejeno, kdo ima lahko orožje," pravi profesor za kriminalistično psihologijo dr. Peter Umek, "je pa možno pri nas precej poceni kupiti nelegalno orožje."
Oglej si celoten članek

Tragedij, kot se je zgodila v Moravčah, kjer je v nesreči s strelnim orožjem umrl otrok, pri nas na srečo ni bilo veliko. Zadnja se je zgodila pred nekaj leti, ko je bratec po nesreči ustrelil sestrico. "Kljub temu je takih tragedij preveč," pravi Peter Umek s Fakultete za varnostne vede. "Glavni vzrok je, da orožje ni pravilno shranjeno. Orožje mora biti zaklenjeno, lovci morajo imeti celo posebno omaro, kamor zaklepajo orožje, ne le zaradi tatvin, ampak tudi zaradi varnosti."

Komu orožje

Zakonodaja, ki ureja, kdo in kako lahko dobi orožje, je pri nas po Umekovih besedah razmeroma stroga.

Prosilec, ki odda prošnjo za orožje na upravni enoti, mora opraviti kar nekaj preizkusov in predložiti kar nekaj dokazil; od pojasnila, zakaj hoče orožje, do zdravstvenih potrdil in potrdil, da je opravil tečaj za ravnanje z orožjem.

 

Tragedija v Moravčah

Več o nesreči s strelnim orožjem, v kateri je umrl otrok, si preberite na naslednji povezavi.

Nezakonito orožje
Težavo pa pri nas predstavlja nelegalno orožje. "Ni ga težko dobiti in tudi razmeroma poceni je," opozarja Peter Umek. Slovenija je bila namreč dolga leta v bližini vojnih območij – Hrvaška, Bosna, Srbija. Tudi sami smo imeli vojno, zato je na trgu veliko nezakonitega orožja. "Orožje imajo celo mladoletniki," pravi profesor Umek. Za ročno bombo je treba na črnem trgu odšteti le 40 evrov.

V Sloveniji je zakonito prijavljenih nekaj več kot sto tisoč kosov orožja, koliko pa je nelegalnega orožja, je nemogoče oceniti.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.