Slovenke v primerjavi s kolegi najboljše v Evropi

Plače žensk so bile v primerjavi z moškimi kolegi v EU leta 2013 v povprečju nižje za 16,4 odstotka. Razkorak med plačami je bil najnižji v Slovenji, kjer so ženske v povprečju zaslužile 3,2 odstotka manj kot moški, največji pa v Estoniji, kjer so ženske zaslužile 29,9 odstotka manj kot moški.
Oglej si celoten članek

Sloveniji so po najnižjem razkoraku sledile Malta (5,1 odstotka nižje plače žensk), Poljska (6,4 odstotka), Italija (7,3 odstotka), Hrvaška (7,4 odstotka), Luksemburg (8,6 odstotka), Romunija (9,1 odstotka) in Belgija (9,8 odstotka), je pred mednarodnim dnevom žena, ki ga bomo obeležili v nedeljo, v četrtek objavil evropski statistični urad Eurostat.

Na drugi strani letvice so Estonija, kjer je bil razkorak z 29,9 odstotka nižjimi plačami žensk leta 2013 največji, Avstrija (23 odstotkov), Češka (22,1 odstotka) in Nemčija (21,6 odstotka).

V primerjavi z letom 2008 se je razkorak med plačami lani zmanjšal v večini članic EU, najobčutnejši padec pa so zabeležile Litva (za 8,3 odstotne točke), Poljska (za pet odstotnih točk), Češka in Malta (v obeh za 4,1 odstotne točke) in Ciper (za 3,7 odstotne točke).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.