Slovenska policija zadala velik udarec mednarodni združbi

Foto: Slovenska policija
Foto: Slovenska policija
Slovenska policija je v zadnjih dneh opravila eno največjih preiskav na področju prepovedanih drog v zadnjih letih. Osumljenci naj bi delovali na območju več držav Evropske unije. Slovenci so delovali predvsem kot koordinatorji prevoza in si na ta način po ocenah pridobili od 400 tisočakov do milijona evrov.
Oglej si celoten članek

Gre za enega največjih uspehov slovenskih kriminalistov zadnjih let, je na današnji tiskovni konferenci poudaril Branko Japelj, direktor Kriminalistične policije pri GPU. Združba je skrbela za oskrbovanje "na debelo"; njeni člani so bili zadolženi za logistiko, drogo so prevažali skupaj z zakonitim tovorom.

V okviru preiskave so zasegli 865 kg različnih vrst prepovedanih drog, in sicer od decembra leta 2014 do novembra letos. Šlo je predvsem za konopljo, hašiš, hašiševo olje, kokain, heroin, tudi anabolične steroide in hormone. Vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič je pri tem povedal, da je cena zasežene droge nekje med štiri in deset milijonov evrov. "Če bi dosegla končnega uporabnika, če bi upoštevali cene, ki veljajo na ulični prodaji, bi dosegla vrednost čez 20 milijonov evrov."

Najbolj pogoste ciljne države tovora so bile Belgija, Nizozemska, Švica, Avstrija, Nemčija ter skandinavske države. Slovenskim uporabnikom ta droga ni bila namenjena, so zagotovili na današnji tiskovni konferenci.

Foto: Slovenska policija Zaseg drog 500 evrov za prevoz enega kilograma

Kot so že več let ugotavljali slovenski kriminalisti, pri zasegu drog na evropskih tleh so bili že nekaj let pogosto vpleteni tovornjaki slovenskih registrskih tablic, ki so jih prevažali predvsem vozniki z območja nekdanje Jugoslavije. Kriminalisti so se povezali s policijami drugih evropskih držav in odprli obsežno preiskavo.

Ugotovili so, da so v organizacijo prevoza prepovedanih drog vpleteni lastniki slovenskih podjetij, pri čemer so bistveno lažje za prevoz zagotovili drogo, kot drug, legalen tovor. Za prevoz droge ni bilo posebaj prirejenih prostorov, pomešana je bila med legalni tovor.

Tekom preiskave so ugotovili, da je slovenski del, ki je poskrbel za izvajanje transportov, prejemal plačilo za vsak posamičen transport, dobival je plačila v znesku najmanj 500 evrov za kilogram prepovedane droge. Samo slovenski del združbe si je na ta način pridobil med 400 tisoč in milijon evri.

Trenutno pet priprtih

V sklepni fazi preiskave so koprski kriminalisti na sodišče v Celju podali 19 kazenskih ovadb za 13 slovenskih državljanov, starih med 17 in 66 let, zoper dva nizozemska državljana, tri bosanske državljane in zoper enega državljana Srbije. Do tega trenutka je preiskovalni sodnik odredil pripor zoper pet osumljencev; zoper enega hišni pripor, zoper dve fizični osebi, ki sta imeli vlogo kurirja in starejšega mladoletnika, je odločitev prepustil senatu. Zaslišanje ene osebe še poteka.

Poleg tega je Okrožno sodišče v Celju na predlog tožilca izdalo evropski priporni nalog zoper tri osebe, ki se nahajajo na Nizozemskem. "Pričakujemo izročitev treh oseb Sloveniji. Glede na široko razvejano dejavnost in vlogo, ki so jo imeli posamezniki v njej, obstaja tudi možnost razširitve preiskave v tujini," je povedal Harij Furlan, vodja Specializiranega državnega tožilstva RS.

Foto: Nik Rovan policija Združba je sicer po zdajšnjih ugotovitvah vključevala 28 oseb, delovali so na območju enajstih držav. Vodili so jo državljani Bosne in Hercegovine. Tovor so natovarjali predvsem v Španiji, na Nizozemskem in Italiji, prevažali so ga predvsem v Nemčijo, Švico, Norveško in na Švedsko.

Združba je stalno novačila tudi nove prevoznike, voznike tovornih vozil za izvajanje tihotapstva. Kot je še ocenil direktor Kriminalistične policije pri GPU Branko Japelj, gre za razbitje ene največjih kriminalnih združb v Evropi. "Z razbitjem smo preprečili, da bi na trg prišla skoraj tona prepovedanih drog. Gre za izjemen uspeh slovenske policije, ki ga opažajo tudi naši kolegi po drugih evropskih državah."

Vzporednice z Balkanskim bojevnikom niti niso ustrezne, je bilo še rečeno na tiskovni konferenci. Osumljenci v tisti akciji so skrbeli za prevoz velikih količin droge iz območja J Amerike na evropsko celino, v tem primeru so organizirali prevoz droge znotraj držav evropske celine.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 16:16 19. November 2016.

    Ja res velik uspeh!!! Vedno napišete koliko je vredna droga nikoli ne pozabite tega,kar je res fascinantno.Dragi novinarji poiskuite enkrat …

  • 17:01 18. November 2016.

    Kriminalistične policije pri GPU Branko Japelj, gre za razbitje ene največjih kriminalnih združb v Evropi. "Z razbitjem smo preprečili, da …

  • 15:06 18. November 2016.

    Napaka pri besedi 'BANDA'. Pravilno: SODNIŠKA BANDA.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.