"Slovenska tradicija", ki ni delo na črno

Foto: Žurnal24 Če bodo poslanci danes iz zakona izvzeli verske delavce, se jim ne bo treba bati
Delo na črno. Poslanci bodo na odboru odločali o omilitvi cele vrste členov zakona, ki naj bi zmanjšal sivo ekonomijo.
Oglej si celoten članek

Amandmaji. Danes bo znano, ali bodo omejitve sosedske pomoči, ki jih predlaga vlada, ostale v zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Parlamentarni odbor za delo bo namreč opravil drugo branje zakona. Koalicija in opozicija predlagata številna dopolnila:

1. Sosedska pomoč
V Zaresu in SDS bi sosedom podjetnikom dovolili opravljanje sosedske pomoči brez plačila, kot je bilo urejeno doslej. Če bi prišlo do prepovedi, bi bila to po mnenju SDS diskriminacija, saj je kraj bivanja osebna okoliščina vsakega posameznika in bi bilo čudno, če bi podjetnik še vedno lahko zastonj pomagal nesosedu, sosedu pa ne.

2. Časovna banka
Zares in LDS se zavzemata, da za delo na črno ne bi štelo časovno bančništvo, pri katerem gre za brezplačno menjavo storitev in znanja. SD, DeSUS, LDS in SLS pa bi iz dela in zaposlovanja na črno izvzeli brezplačno pomoč na kmetijah, planinah in pašnikih pri spravilu sena, oljk in grozdja, “ker je pomoč ob sezonskih konicah v kmetijstvu slovenska tradicija”.

3. Kmetje in duhovniki
V SLS predlagajo, da kmetov, gozdarjev, duhovnikov in drugih verskih delavcev ne bi šteli med samozaposlene in bi jih izločili iz omejitev, ki jih postavlja zakon. Za verske delavce se v SD, DeSUS in LDS strinjajo, pri kmetih, ki si na podlagi dejavnosti zagotavljajo socialno varnost, pa ne.

4. Pomoč do 3. kolena
Delo v lastni režiji bi moralo biti dovoljeno sorodnikom do tretjega kolena in ne le do drugega, so prepričani v SD, LDS in DeSUS. Tako bi delo v lastni režiji lahko opravljali starši, stari starši, otroci, vnuki, pravnuki ter bratje, sestre, nečaki, strici in tete.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.