Slovenski alpinizem z novim uspehom

Foto: Žurnal24 Nova težka smer Lidiča, Prezlja in Česna v severni steni Hagshuja v indijski Him Foto: Žurnal24 Marko Prezelj, Aleš Česen in Luka Lindič so v indijski Himalaji splezali novo sm Foto: Žurnal24 Aleš Česen v najzahtevnejšem zgornjem delu severne stene Hagshuja. Foto: Žurnal24 Bivakiranje v severni steni Hagshuja na višini 6320 m. Foto: Žurnal24 Luka Lindič v zahodni steni vrha Hana's men (6300 m) med drugo aklimatizacijo. Foto: Žurnal24 Marko Prezelj in Luka Lindič na vrhu gore Lažan (5750 m) med prvo aklimatizacijo Foto: Žurnal24 Marko Prezelj in Aleš Česen med vzponom na Hagshu.
Luka Lindič, Marko Prezelj in Aleš Česen so v indijski Himalaji splezali novo smer v severni steni Hagshuja (6657 m), že nekajkrat alpinistično »napadeno«, a do prihoda neustavljive slovenske trojice še nepreplezano.
Oglej si celoten članek

Prvenstvena smer v težki steni, ki so jo ocenili z ED, kar je najvišja stopnja francoske šeststopenjske lestvice, je nov razveseljiv dosežek svetovnega kova slovenskih alpinistov v Himalaji in brez dvoma najpomembnejši slovenski odpravarski dosežek letos, s katerim je vrhunska slovenska naveza po spletu naključij za las prehitela Britance. Na začetku so se soočali s številnimi birokratskimi težavami z indijsko organizacijo IMF, ki bdi nad vzponi v indijski Himalaji, zaradi katere so morali slovenski alpinisti kar trikrat spremeniti cilj.

23 ur vzpona, nato bivakiranje

Odlično aklimatizirani – s prvenstvenima vzponoma po vzhodnem grebenu na Lažan (5750 m) in zahodni steni na severni vrh Hana's men (6300 m) v žepu – so se Luka Lindič, Marko Prezelj in Aleš Česen 28. septembra iz baznega tabora odpravili proti severni steni Hagshuja, z željo preplezati jo v lahkem in hitrem alpskem slogu. Po začetnem gaženju nad višinskim taborom so jim razmere začele dopuščati hitro napredovanje, po osrednjem delu severne stene so plezali nenavezani in hitro dosegli najstrmejši del stene s strmimi lednimi prehodi.

Popolnoma zglajen in zaradi mraza krhek izjemno strm poledenel zgornji del stene jih je presenetil s težavnostjo in jih upočasnil, tako da so po 23 urah vzpona bivakirali na ozkem grebenu na višini 6320 m. Naslednji dan so s plezanjem v skali dosegli severni vrh ter po grebenu s številnimi vzponi in spusti nadaljevali plezanje in gaženje do glavnega vrha na višini 6657 m.
Bivakirali so le nekaj metrov pod vrhom in naslednje jutro s pomočjo plezanja navzdol in spustov po vrvi sestopili po zahtevni Poljski smeri prvega pristopa na Hagshu, po kateri so dosegli ledenik na južni strani gore, ter v iskanju najvarnejših prehodov med ledeniškimi razpokami nadaljevali sestop do baznega tabora, ki so ga v soju polne lune dosegli 2. oktobra.

Izjemen uspeh

»Fantje so preplezali novo težko smer v severni steni Hagshuja v indijski Himalaji. Atraktiven in zanimiv cilj, ki je že bil "tarča" alpinistov v preteklosti. Ker vem, kako so potekale priprave na odpravo, kakšne težave in ovire so imeli fantje, preden so šli na pot, lahko vsem trem le čestitam za veliko mero motivacije in nepopustljivo vztrajnost. To je lahko res dober zgled vsem slovenskim alpinistom,« je vzpon komentiral Miha Habjan, načelnik Komisije za alpinizem Planinske zveze Slovenije.

»Prvenstvena smer v Hagshuju je odličen vzpon, kar je bilo od vrhunske naveze tudi pričakovati. Navdušil me je način, kako so celotno odpravo izvedli. Večina bi odnehala že pred odhodom, večina preostalih pa v New Delhiju ali nekje na poti. Le alpinisti njihovega kova z veliko željo po plezanju in pustolovščini so sposobni iti do konca in biti tako motivirani, da so po vseh zapletih lahko opravili še tako dober vzpon pred nosom dolgoletnih naskakovalcev,"dosežek slovenske alpinistične odprave ocenjuje izkušeni alpinist Andrej Štremfelj. Poudarja, da gre za šolski primer dobro izpeljane odprave, kjer je v ospredju alpinizem z veliko začetnico. "Bravo, fantje," veselje z mlajšimi alpinisti iskreno deli Štremfelj. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.