Slovenski najstniki uživajo bistveno več alkohola in drog kot evropski vrstniki

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Najstniki v Sloveniji alkohol kupijo brez težav, zlahka pa dobijo tudi drogo, predvsem marihuano.
Oglej si celoten članek

V lanskem letu je 87 odstotkov slovenskih mladostnikov že uživalo alkohol. To je sedem odstotkov več, kot je povprečje Evropske unije (EU), kaže evropska raziskava ESPAD. 65 odstotkov slovenskih mladostnikov je že bilo pijanih, kar je bistveno več od evropskega povprečja, ki je 46 odstotkov. V zadnjem mesecu se je v Sloveniji opilo 21 odstotkov mladih, kar je pet odstotnih točk več od evropskega povprečja, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.  

V trgovini lahko mladi alkohol kupijo brez večjih težav

Vse več mladostnikov se z alkoholom sreča že pri 13-ih letih ali manj. Alkohol v trgovinah kupijo brez večjih težav. Mladoletniki "pod krinko" so namreč lani v okviru raziskave Mladinske zveze Brez izgovora na različnih krajih v Sloveniji preverjali, ali se trgovci držijo zakona, ki prepoveduje prodajo alkohola mladoletnim. "Rezultati so pokazali, da so v splošnem deleži neupoštevanja zakona zelo visoki, saj so naši aktivisti pivo lahko nakupili v povprečju kar v 92 odstotkih, v nekaterih krajih pa kar v 96 odstotkih primerov," je povedala Daša Kokole, strokovna sodelavka zveze.

Z lahkoto tudi do različnih drog

Mladi v Sloveniji prav tako z lahkoto pridejo do različnih drog, posebej do marihuane. Tako kar 45 odstotkov mladih ocenjuje, da je dostopnost do konoplje lahka, medtem ko je povprečje evropskih držav le 29 odstotkov. V zadnjem mesecu je marihuano uživala desetina slovenskih mladostnikov, kar je tri odstotke več od evropskega povprečja. Foto: NIJZ Dostopnost

 Več tudi uporabnikov sintetičnih drog


Novih sintetičnih drog v Sloveniji po ugotovitvah raziskave Eurobarometer iz leta 2014, še ni poskusilo 87 odstotkov mladih iz starostne skupine 16–24 let. V državah EU jih ni ni uživalo 92 odstotkov mladostnikov. 

Slovenski najstniki ocenjujejo, da so posamezne droge bistveno manj nevarne za zdravje kot to ocenjujejo njihovi vrstniki iz evropskih držav. Foto: NIJZ Uporaba drog, tveganje

 

Evropske agencije v zadnjih letih na trgu EU v povprečju zaznata vsaj eno do dve novi psihoaktivni substanci (NPS) na teden. Predvsem narašča število in raznolikost prijavljenih sintetičnih kanabinoidov, ki imajo na trgu  oznako "spice". Prav tako se je močno povečalo število prijavljenih sintetičnih katinonov. Prodaja substanc se povečuje zaradi hitre izmenjave informacij prek spleta, zato postajajo NPS izredno hitro in splošno dosegljive.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.