Slovenski reševalci ostajajo doma

Foto: Žurnal24 Jutro po potresu odkriva grozljive razsežnosti naravne katastrofe; haitijski pre
Ves razviti svet po potresu opustošenemu Haitiju ponudil roko pomoči. Slovenija materialne pomoči ne bo poslala, ker je Haiti "predaleč". Tudi reševalci s psi ostajajo doma.
Oglej si celoten članek

Po katastrofalnem potresu, ki je v torek zvečer po lokalnem času prizadel Haiti, danes prihajajo ponudbe pomoči z vsega sveta. Čeprav razsežnosti najhujšega potresa v tej revni karibski državi v zadnjih desetletjih še niso znane, je po besedah veleposlanika Haitija v Berlinu dobrodošla vsakršna pomoč.

Slovenski reševalci s psi ostajajo doma
Medtem ko je dopoldne v javnost prišla vest, da slovenski reševalci s psi na Haiti ne bodo odpotovali, je Marko Bručan, vodja slovenskih reševalcev s psi, za Žurnal24 ob 15. uri povedal, da odločitev še ni sprejeta.

Kinološka zveza Slovenije je namreč del Mednarodne kinološke zveze in v okviru slednje bi se vendarle lahko odpravili na prizadeto območje.

Nekaj po 20. uri nam je Bručan povedal, da slovenski reševalci vendarle ostajajo doma, saj niso mogli dovolj hitro najti letalske povezave. Madžarska ekipa bo po njegovih besedah najverjetneje proti Haitiju vendarle odšla.

Slovenija pomoči ne bo pošiljala
Slovenija je že prejela pobudo za pomoč žrtvam potresa, o načinu in višini pomoči Haitiju pa se po navedbah zunanjega ministrstva še usklajuje in posvetuje z drugimi državami članicami Evropske unije.

Že to, da se roba pošlje na enega izmed evropskih letališč, stane, ravno tako potem prevoz do Haitija, pravi Bojan Kuntarič iz uprave za zaščito in reševanje.
 

Kot je za Žurnal24 povedal Bojan Kuntarič iz uprave za zaščito in reševanje, Slovenija pomoči v obliki šotorov, medicinske pomoči in ostalega ne bo pošiljala, ker je Haiti predaleč.

Na naše vprašanje, zakaj Haiti vendarle ni predaleč za pomoč, ki prihaja iz Francije, Velike Britanije in ostalih evropskih držav, Kuntarič pojasnjuje: “Cena prevoza je veliko višja, kot pa bi bila vrednost same pomoči. Veliko lažje je pomoč pošiljati Franciji ali Veliki Britaniji, saj imata svoje zmogljivosti, svoja letala, medtem ko mora Slovenija vse to organizirati."

Če bo Slovenija poslala denarno pomoč, se vlada še odloča. Kuntarič je povedal, da se bo za denarno pomoč skoraj zagotovo odločila.

Svet podaja roko pomoči
Pomoč Evropske unije žrtvam potresa na Haitiju bo usklajevala predsedujoča Uniji Španija. V državo naj bi še danes med drugim odpotovalo 18 španskih reševalcev s sedmimi reševalnimi psi.

Na spletni socialni mreži Facebook se je kmalu po potresu vzpostavilo več skupin za pomoč Haitiju, ameriški hip hop zvezdnik Wyclef Jean, po rodu s Haitija, pa je k donacijam pozval preko spletne socialne mreže Twitter.

Francija bo v najrevnejšo državo na zahodni polobli že danes poslala dve letali s humanitarno pomočjo in reševalci. Odpotovalo bo 130 reševalcev s šestimi reševalnimi psi, ki naj bi pomagali pri reševanju ljudi izpod ruševin. Reševalci naj bi na prizadeta območja prispeli najkasneje v 24 urah.

Velika Britanija je na Haiti že poslala skupino, ki naj bi ugotovila, kakšne so razmere na terenu, saj še ni jasne slike o žrtvah in škodi potresa. Tudi Nemčija je karibskemu otoku obljubila hitro pomoč in že ustanovila krizni štab. Zagotovila je tudi milijon evrov denarne pomoči.

Tudi Mednarodni Rdeči križ je sprostil nujno pomoč, k velikodušni pomoči Haitiju pa je že pozval tudi papež Benedikt XVI.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.