Slovenski tajkuni počitnikujejo na Lošinju

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Naselje Bučanje v Nerezinah na Lošinju je slovenska tajkunska vas. Tam imajo slovenska podjetja več kot 300 počitniških hiš, 42 je črnih gradenj, ki jih bodo skušali legalizirati.
Oglej si celoten članek

Na otoku Lošinj se na 13 hektarjih borovega gozda razprostira naselje Bučanje oziroma Počitniška skupnost Krško, kjer so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zlasti podjetja iz Krškega in okolice zgradila več kot 300 počitniških hiš. Nekoč jih je imela največ papirnica Vipap Videm Krško, a jih je večino že prodala. Podjetja, ki imajo tam počitniške hiše, so še Labod Novo mesto, Krka, Mercator, Terme Čatež, Merkur, Talum, občina Krško, več posavskih osnovnih šol, Elektro Celje in še bi lahko naštevali.

Po poročanju Financ so bile hiške včasih namenjen dopustovanju zaposlenih, zdaj pa večino oddajajo, nekaj pa jih imajo v lasti menedžerji in lastniki podjetih. Takšnih naselij naj bi bilo sicer na Hrvaškem več deset.

Kordež pogosto na Lošinju

Na otoku naj bi največkrat videvali padlega tajkuna Bineta Kordeža. V naselju naj bi imel v lasti več hiš, eno v prvi vrsti v naselju. Po besedah soseda ta v omenjenem počitniškem naselju preživi veliko časa, a se drži bolj zase. "Ne druži se z drugimi. Tudi na plaži, na otočku pred obalo, si je izbojeval svoj kotiček, kakšnih 20 metrov stran od večine," je dejal sogovornik.

Največja hiša last Bandlja

Nekdanji generalni sekretar vlade Mirko Bandelj v Bučanje hodi od leta 1978. Tam ima hišo, ki naj bi jo nezakonito razširil, kar pa sam zanika. "Hišo sem kupil za 120 tisoč evrov. Res sem dozidal teraso in pod to skopal luknjo, vendar ne gre za črno gradnjo. Moja hiša tudi ni v 70-metrskem pasu ob obali, kjer je režim strožji," je dejal Bandelj.

Dodaja, da je bilo gradbeno dovoljenje pred 40 leti izdano za 1.400 postelj, zdaj pa jih je v naselju 1.600. 42 črnih gradenj naj bi podrli, nihče ne ve katere. Lastništvo hiš namreč ni urejeno, kar je tipično za tovrstna naselja na Hrvaškem.

Gajšek načrtoval hotel

Letos je v naselju završalo, sak je lastnik Laboda in še nekaterih podjetij Franc Gajšek tam skušal zgraditi hotel, kar pa bi pomenilo, da bi morali podreti tretjino hiš. "Temu smo se drugi lastniki, ki imamo naselje radi, uprli. Gajšek pa niti ne dopustuje tam," pravi Bandelj. Gajšek pa ob tem poudarja, da je Bučanje hotel razviti v bolj turistično naselje, a je te načrte že opustil. "Vikendaško naselje, v kar se naselje spreminja, ni predvideno s prostorskimi načrti Malega Lošinja. Vikendaši k turizmu in zaposlenosti ne prispevajo veliko in v interesu Lošinja je, da to ostane turistično naselje," je dejal Gajšek.

Legalizacija naselij

Hrvaška vlada je včeraj v sabor poslala spremembe zakona, ki bodo omogočile legalizacijo tovrstnih črnih gradenj. Na Hrvaškem, zlasti ob obali, naj bi bilo zgrajenih okoli 300 stavb brez veljavnega gradbenega dovoljenja. Lastnikom bodo zdaj omogočili legalizacijo, da bodo morali plačati sam postopek, kot tudi komunalne prispevke in druge takse.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 18:33 7. Junij 2012.

    on plačuje zaradi prikolice...drugače pride davek na hišo na leto cca 600 kun ;)

  • 18:20 7. Junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **

  • 16:50 7. Junij 2012.

    Mirko malo nakladaš. Če bi bilo res kar praviš nebi bilo tam nobenega Slovenca. Vprašaj soseda koliko plača privez.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.