Slovenski turisti že doma

Foto: Žurnal24 (Foto: EPA)
Potem ko je premier Borut Pahor zaradi vse hujših razmer v Egiptu pozval slovenske turiste, naj se čimprej vrnejo domov, so agencije po turiste poslale posebno letalo. Nezadovoljni zaradi predčasne vrnitve.
Oglej si celoten članek
Nihče ni zadovoljen, kadar se vrača predčasno, vendar smo spoštovali navodila vlade, ki je ocenila, da je treba potnike vrniti prej.
Agencija Palma

Turistični agenciji Kompas in Palma sta dogovor z ministrstvom za zunanje zadeve (MZZ) o predčasni vrnitvi slovenskih turistov iz Egipta sprejeli po včerajšnji odločitvi vlade, ki vsem slovenskim državljanom svetuje, naj se čimprej vrnejo domov. Po besedah premierja Boruta Pahorja so se za to odločili, ker se razmere v Egiptu slabšajo iz ure v uro.

Koliko je dejansko slovenskih potnikov?
Število slovenskih potnikov, ki so se iz letovišč v Šarm el Šejku in Hurgadi danes vrnili v Slovenijo, se zelo razlikuje, zato smo za podrobnejša pojasnila o točnem številu in tudi ali je z organizacijo potovanja v domovino vse urejeno, v uredništvu zaprosili pri obeh omenjenih agencijah.

"Z letalom pride v Slovenijo 127 potnikov, številka 144 pa je približna ocena števila slovenskih državljanov na območju. Nekatere slovenske agencije namreč prodajajo aranžmaje tujih organizatorjev počitnic, ki se za poziv slovenske vlade ne zmenijo," pojasnjuje Mišo Mrvaljević iz agencije Kompas.

V Palmi nam natančnega števila njihovih potnikov niso razkrili, je pa Leni Petek v sporočilu zapisala, da so na letalu tri različne agencije, ki so organizirale odhod iz Slovenije. "Poznamo svoje število. Res pa je, da je glede na včerajšnjo odločitev vlade kar nekaj slovenskih potnikov, ki so odpotovali pod okriljem tujih organizatorjev in iz letališč izven Slovenije, povprašalo za predčasno vrnitev in s skupnimi močmi smo napravili vse v okviru prostih mest na letalu," pravijo v agenciji.

Nezadovoljni potniki, pokvarjen dopust
"Nihče ni zadovoljen, kadar se vrača predčasno, vendar smo spoštovali navodila vlade, ki je ocenila, da je treba potnike vrniti prej," so za zurnal24.si sporočili iz agencije Palma. "Naši gostje so po izjavah, ki so jih dali našim predstavnikom, nezadovoljni s tem, da se vračajo prej. Kot že velikokrat povedano, je tam stanje normalno. Zdi se jim, da smo jim predčasno pokvarili dopust," pravijo na Kompasu.

Dodatni stroški.
S posebnim letom so nastali dodatni stroški. "V Kompasu bomo seveda te stroške poskušali kar najbolj znižati, saj jutrišnjega (sobotnega) leta ne bo. Ker smo reagirali takoj in je bilo po izjavi premierja treba goste takoj vrniti, se s finančnim vidikom še nismo ukvarjali, je pa premier v svojem govoru povedal, da bo te stroške krila vlada in mi se na besedo našega premierja tudi zanesemo."

Najprej organizacija potovanja, potem odpoved
Na naše vprašanje, kaj je botrovalo odločitvi za predčasen odhod domov oziroma zakaj so najprej letovanje organizirali in ga potem predčasno prekinili, v Palmi odgovarjajo, da so sledili navodilom MZZ. "V petek in v soboto, 29. januarja, so bila izdana priporočila, da obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države: Kairo, Aleksandrija, Suez in Ismailia. Počitniški resorti vključno s Šarmom in Hurgado niso imeli teh zadržkov."

Potrdili so še, da se vsi njihovi potniki vračajo v Slovenijo, nekaj slovenskih gostov, ki so odpotovali iz drugih evropskih letališč, pa se bo po njim znanih podatkih vrnilo kasneje.

V Kompasu pravijo, da je odločitvi botroval šele poziv premierja Pahorja. "Gostje so se odpravili v soboto, ko je opozorilo MZZ veljalo za Kairo, Aleksandrijo, Suez in okolico. Naši gostje so bili namenjeni 700 kilometrov stran in za Šarm in Hurgado to opozorilo ni veljalo. To opozorilo se je spremenilo šele včeraj z govorom Pahorja. Takoj smo reagirali in skupaj s kolegi iz Palme takoj organizirali in izvedli načrt predčasnega vračanja gostov v domovino."

Stroški in škoda
Na naše vprašanje, kdo bo kril stroške leta, pri Palmi odgovarjajo, da se "v tem trenutku ne ukvarjajo s tem vprašanjem", bodo pa potnikom zaradi en dan krajšega bivanja vrnili sorazmerni del stroškov. Pri Palmi ocene škode zaradi razmer v Egiptu še ni. "Ukvarjamo se s tem, da gostom nudimo dober svetovalni servis z izborom dodatnih možnosti potovanj in letovanj," dodajajo.

V Kompasu pa se bodo trudili, pravi Mrvaljević, da bi bili nastali stroški čim manjši. "Poskrbeli bomo, da jih ne bodo utrpeli naši gostje, stroške vlade in seveda naše pa bomo poskušali kar se da zmanjšati. Vedeti morate, da smo takoj izvedli odhod, s stroški pa smo se začeli ukvarjati šele zdaj. Vsekakor se bomo potrudili, da naši potniki dobijo v celoti povrnjen denar za neizkoriščene storitve."

Da se bodo slovenski turisti iz Šarm el Šejka in Hurgade predčasno vrnili domov v petek, je že včeraj potrdil državni sekretar na zunanjem ministrstvu Andrej Šter.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.