Slovenski vojak ustreljen v nogo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Med opravljanjem nalog je bil v Afganistanu ranjen slovenski vojak.
Oglej si celoten članek

Med izvajanjem redne naloge mentoriranja afganistanskih sil je bil v nogo ustreljen slovenski vojak. Kot je v oddaji 24UR zvečer dejal minister Roman Jakič, je vojak po operaciji že bil prepeljan v bazo, kjer bo ostal na sedem dnevnem opazovanju, po katerem bodo odločili, ali bo okrevanje lahko dokončal v Afganistanu ali se bo vrnil domov. 

Predstavnik generalštaba Simon Korez je za Žurnal24 popoldne dejal, da je slovenski vojak v medicinski oskrbi Isafove organizirane medicinske pomoči v Afganistanu. Kot je pojasnil, "ni potrebe, da bi bil kamorkoli prepeljan, ker ima ustrezno medicinsko oskrbo". Korez je še povedal, da je običajno, da se po najnujnejši medicinski oskrbi vojak vrne v bolnišnično oskrbo v drugo državo: "Nudimo mu maksimalno podporo, če pa bo potrebno, se bo vrnil tudi v Slovenijo."

Do poškodbe naj bi prišlo pri opravljanju rednih nalog slovenskega kontingenta na terenu, te jim vsakodnevno določi poveljnik Isafa. "Pripadniki Slovenske vojske so opravljali redno nalogo mentoriranja afganistanskih sil. Pri tem je prišlo do kontakta z nasprotnikom in en slovenski vojak je bil ranjen," je ob vrnitvi z Lampeduse pojasnil načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič.

"Po naših informacijah je prišlo do kontakta, kako pa je to operativno izgledalo, pa težko rečem. Več informacij bo znano, ko bomo dobili poročilo o dogodku," je povedal Korez. Podrobnejših informacij o dogodku še nimajo, je pa Božič dejal, da incident ne bo vplival na delo vojakov v Afganistanu.

Novembra udeleženi v spopadu

Slovenski vojaki so bili sicer novembra udeleženi v strelskem spopadu s talibanskimi uporniki. Šest slovenskih vojakov je tedaj na patrulji spremljalo afganistansko enoto, ki jo urijo. V tem strelskem obračunu ni bil poškodovan noben od slovenskih vojakov.

Slovenska vojska se bo iz Afganistana po napovedih umaknila do konca junija 2014, v deželi pod Hindukušem pa sodeluje že od leta 2003.

Slovenija v Afganistanu doslej k sreči še ni zabeležila smrtne žrtve med svojimi pripadniki, ki pa so že bili vpleteni v nekaj incidentov. Konec maja 2011 je bila v napadu na sedež skupine za obnovo provinc (PRT) v Heratu lažje ranjena civilna funkcionalna strokovnjakinja Melita Šinkovec, julija 2005 pa je slovensko vojaško vozilo tipa hummer s štirimi vojaki zapeljalo na mine. Eden je imel nato manjše težave s sluhom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.