Slovenski vojaki na Kosovo in v Afganistan

Foto: Žurnal24 Na Kosovo in v Afganistan odhajata nova kontingenta vojakov.
V okviru menjave kontingentov bo danes na Kosovo odpotovalo 160 vojakov, ki bodo delovali v Peči, v Afganistan pa odhaja 66 vojakov.
Oglej si celoten članek

V Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Ljubljani bo danes potekala slovesnost ob odhodu enot 1. brigade Slovenske vojske (SV) na operaciji kriznega odzivanja na Kosovo in v Afganistan. V okviru redne menjave kontingentov bo na Kosovo odpotovala četa 160 vojakov, ki bodo v sestavi madžarske bojne skupine delovali v Peči. V Afganistan pa odhaja osmi kontingent 66 vojakov, ki bodo prevzeli naloge predhodnikov v Heratu na zahodu države, napovedujejo na ministrstvu za obrambo.

Na Kosovo odhaja 160 vojakov ...

Vojaki na letališču Jožeta Pučnika

 
Četa, ki odhaja na Kosovo, bo v okviru sil KFOR nadomestila 600 pripadnikov 10. motoriziranega bataljona, ki so od 25. februarja letos kot prvi in doslej največji kontingent SV delovali na svojem območju nadzora na zahodu pokrajine v občinah Peč in Klina.
Pripadniki 10. motoriziranega bataljona so na Kosovu zagotavljali stabilnost, mir in humanitarno pomoč prebivalcem, s Kosova pa se bodo vrnili do konca avgusta. S tem se bo zaključilo tudi obdobje, ko je imela SV v mirovnih misijah v svetu več kot 11 odstotkov svoje sestave.

… v Afganistan pa 66 vojakov

Osmi kontingent 66 vojakov pa bo v silah ISAF zamenjal sedanji sedmi kontingent 54 vojakov. Tudi novi kontingent bo deloval v okolici Herata in v poveljstvu sil ISAF v Kabulu. Njihove naloge ostajajo nespremenjene - gre za varovanje oporišča Arena, delovanja na kontrolnih točkah, patruljiranje v neposredni okolici oporišča ter spremljanje vozil na ožjem območju mesta.

Slovenija bo s tem svoj kontingent v Afganistanu povečala po napovedih, ki jih je že lani novembra na srečanju obrambnih ministrov NATO v španski Sevilli podal slovenski obrambni minister Karl Erjavec. Slovenska vlada je nato aprila odobrila povečanje slovenskega kontingenta v silah ISAF za največ 12 vojakov.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.