Slovensko sodstvo spet kršilo pravico do poštenega sojenja

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Dobil kazen, ker naj bi z avtomobilom poškodoval parkirano vozilo. Pravico je po vseh peripetijah iskal tudi na sodišču v Strasbourgu, ki je razodilo njemu v prid. Slovenija bo spet plačala.
Oglej si celoten članek

Borutu Karižu je policija marca leta 2010 izdala plačilni nalog v višini 450 evrov, ker da je med vožnjo s svojim avtomobilom poškodoval parkirano vozilo, mimo katerega je peljal. Po dogodku je prizorišče zapustil, o njem pa ni o obvestil niti lastnika poškodovanega vozila niti policije. Njegovo krivdo je policija utemeljila na izjavi opažanja neimenovane priče in vizualnega pregleda obeh vozil, pri čemer so bil poškodbe na njegovem vozilu skladne s poškodbo na parkiranem vozilu.

Iskanje pravice

Kariž je najprej ugovarjal pri policiji, pri čemer je trdil, da morebitne poškodbe vozila - ki je bilo parkirano napačno in je oviralo promet - zaradi različnih vzrokov ni opazil. Da bi to dokazal, je predlagal tudi zaslišanje osebe, ki je bila takrat z njim v avtomobilu.

Policija je pritožbo zavrnila, nakar se je Kariž z zahtevo za sodno varstvo obrnil na ljubljansko okrajno sodišče. Navedel je, da policija ni v zadostni meri ugotovila dejstev. Vnovič je zatrdil, da ni pobegnil s prizorišča nesreče in da se poškodbe ni zavedal. Predlagal je tako zaslišanje sebe in tudi osebe, ki je bila v času dogodka z njim v vozilu. Sodišče je njegovo zahtevo za sodno varstvo zavrnilo brez izvedbe zaslišanja. Kariž je nato vložil ustavno pritožbo, ki pa je ustavno sodišče ni sprejelo v obravnavo.

Strasbourg: Nova kršitev pravice do poštenega sojenja

Sodišče v Strasbourgu je Kariževo pritožbo sprejelo in v danes objavljeni razsodbi ugotovilo kršitve konvencije o človekovih pravicah, ki zagotavlja pravico do poštenega sojenja.

Kot ugotavlja sodišče, policija dejstev ni ugotovila na objektiven način, npr. z odvzemom vzorcev barve z obeh vozil, temveč na podlagi osebnih opažanj neznane priče, ki je navedla del registrske tablice, in policista, ki si je ogledal škodo.

Sloveniji so prisodili plačilo vseh stroškov postopkov pred sodiščem v Sloveniji in pred sodiščem v Strasbourgu v višini 1.240 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • Ivo
    17:14 13. November 2014.

    Tupa, tole je bilo na hitro odločeno, tisto so pa predložili nekaj dokazov oz. indicev kot se radi sprenevedajo v …

  • 17:03 13. November 2014.

    Nova kršitev pravice do poštenega sojenja.<br />Nič novega za slovenski pravosodni sistem. <br />Prav zanima me koliko bo Slovenija plačala …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.