Slovensko vino v Aziji

Foto: Žurnal24 Vinarstvo pri Humarjevih že prehaja na naslednji rod, ki se ne uči le pridelati,
V Ljubljani jutri vsakoletni festival vin. Klima med pridelovalci pesimistična, kljub temu pa smo našli vinarja, ki prodaja tudi na Japonsko in v Malezijo. Država ne pomaga.
Oglej si celoten članek

Dušanu Humarju, Vina Constantini, je bilo vinogradništvo položeno v zibelko. Glede na vire se njegova družina z vinarstvom ukvarja že od druge polovice 17. stoletja. Če bi se zanašal na državo, bi večstoletno tradicijo moral že davno prekiniti.

Japonska, Kitajska, Malezija, Rusija
"Težko je, krizni časi so,“ pove Dušan Humar, pri tem pa doda, da je treba v nove trge vlagati tudi v takšnem obdobju. Njihovo družinsko podjetje iz Goriških brd buteljčna vina izvaža na azijske trge, v Kalifornijo, trudijo se v Rusiji. "Na rusko tržišče smo precej vložili, na konkretne učinke še čakamo.

Nekaj prodajo tudi doma, večino pa izvozijo. "Ne gre za ceno, saj imajo naša vina bolj ali manj isto ceno povsod. Gre za to, da doma pridelka enostavno ne bi prodali.“ Humar poudari, da država ne njemu ne ostalim vinogradnikom iz Goriških brd, ki se podobno kot on trudijo izven meja, ni pomagala. Okrca tudi strategijo slovenskega vinarstva. "Ne vem, zakaj se denimo po pravilu udeležujemo sejma v Angliji, če pa vemo, da tja prodamo neznatne količine. Naše priložnosti so drugje.

Potencialne kupce najprej pogostimo
Svojo zgodbo o uspehu poveže z zgodbo o kakovosti. "Vedno poudarjamo kakovost in dejstvo, da je vse opravljeno ročno. Če naše potencialne kupce uspemo prepričati, da si našo pridelavo, vinograde in kleti ogledajo ter se na svoje oči prepričajo, kako negujemo pridelek, vidijo, da ne gre za prazne besede.

Pot do azijskih trgov so si utrli preko prijateljev in znancev. "V poslovne vezi je treba veliko vlagati. Doma na posestvu gostimo številne poslovne skupine. Naši gostje so. Lahko gre za sto skupin, pa sklenemo posel le s tremi, vendar ti so pomembni,“ še pove Dušan Humar.

Meni, da se glede prihodnosti vinogradništva ne gre zanašati na državo, poleg tega bodo mali vinogradniki zelo težko preživeli. "Dejstvo je, da bodo nekateri propadli, da nekateri že propadajo.“ Žal, saj gre za izjemno kakovostna vina. Na festivalu vin v Ljubljani bodo od jutri naprej predstavili več kot petsto vzorcev vin. Sama vrhunska kapljica, ki pa se vendarle sama ne proda.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.