Slovo bankovca za 500 evrov

Foto: Profimedia
Banka Slovenije bo konec meseca prenehala izdajati bankovce za 500 evrov.
Oglej si celoten članek

Banka Slovenije bo konec dneva 26. januarja prenehala izdajati bankovce za 500 evrov. Odločitev je posledica sklepa sveta Evropske centralne banke (ECB), ki je 4. maja 2016 odločil, da bo trajno ukinil izdelavo bankovca za 500 evrov in ga izključil iz serije Evropa. Takrat so napovedli, da naj bi se bankovci za 500 evrov prenehali izdajati okoli konca leta 2018. 

Na ravni Evrosistema je bilo dogovorjeno, da bodo nacionalne centralne banke z izdajo prenegale 26. januarja 2019. Kljub temu bodo 500 evrski bankovec preostali tržni udeleženci (poslovne banke, menjalnice ...) bankoce lahko še naprej vračale v obtok tudi po tem datumu. 

Po prenehanju njihovega izdajanja bodo bankovci za 500 evrov ohranili status zakonitega plačilnega sredstva in jih bo še naprej mogoče uporabljati kot plačilno sredstvo in kot hranilca vrednosti. Bankovci za 500 evrov bodo ohranili svojo vrednost in jih bo v Banki Slovenije mogoče zamenjati neomejeno dolgo, so še sporočili. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.