Slovo tega izjemnega slovenskega ustvarjalca

Foto: Profimedia
Iz družinskega kroga so za Slovensko tiskovno agencijo potrdili smrt slovenskega skladatelja Urbana Kodra.
Oglej si celoten članek

Urban Koder je marca lani obeležil svojo 90-letnico. Decembra ga je predsednik republike Borut Pahor odlikoval s srebrnim redom za zasluge za njegov "izjemen ustvarjalni opus, s katerim je odločilno zaznamoval slovenski gledališki, filmski, radijski in glasbeni prostor".

Koder je v Ljubljani doštudiral medicino; sprva je delal kot zdravnik, nato pa se zapisal svoji ljubezni do glasbe. Že leta 1945 je igral trobento v prvi zasedbi Plesnega orkestra. Vodil je Ljubljanski jazz ansambel, ki je posnel prvo jazz ploščo v nekdanji Jugoslaviji, bil je eden od ustanoviteljev Jugoslovanskega jazz festivala, pozneje Ljubljanskega jazz festivala.

Urban Koder je avtor glasbe za številne otroške in igrane radijske igre, več kot sto šansonov, njegovo najbolj znano avtorsko delo pa je filmska glasba za film Cvetje v jeseni.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.